Musa: Maske obavezne i nakon vakcina protiv COVID-19

Rezultati o efikasnosti vakcina protiv COVID-19 pružaju optimizam, poručio je Sanjin Musa (Armin Durgut / PIXSELL)

Bosna i Hercegovina će za početak nabaviti 1,23 miliona doza vakcine protiv korona virusa, koje će podijeliti između dva entiteta, naveli su ranije zvaničnici te zemlje.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Sanjin Musa je izjavio da iako rezultati o efikasnosti vakcina protiv COVID-19 pružaju optimizam, zaštita koju vakcina pruža protiv obolijevanja možda neće spriječiti i prenos virusa na druge osobe.

Zbog toga će se i nakon vakcinacije nastaviti mjere poput nošenje zaštitnih maski, održavanje socijalne distance, ograničena okupljanja i druge mjere.

Prva prioritetna skupina za vakcinaciju protiv COVID-19 u tom entitetu, rekao je Musa u petak, bit će zdravstveni radnici, ranjive skupine i osoblje koje se brine za ranjive skupine.

Ranjive skupine su osobe starije od 65 godina u socijanim ustanovama za zbrinjavanje, starije osobe i osobe koje imaju hronične bolesti, a koje imaju značajno veći rizik od razvijanja teških oblika bolesti i smrtnih ishoda, prenosi Fena.

U petak je objavljeno da su još 52 osobe preminule u Bosni i Hercegovini od posljedica zaraze korona virusom dok su u toj zemlji u petak zabilježili više od 1.200 novih slučajeva zaraze, prema podacima koje su objavili entitetski zavodi za javno zdravstvo, prenosi Hina.

Velik broj umrlih u BiH

Iako je dnevni broj novozaraženih cijele sedmice znatno manji nego u susjednoj Hrvatskoj ili Srbiji, broj oboljelih od COVID-19 koji umiru u Bosni i Hercegovini i dalje je razmjerno velik, a od izbijanja epidemije u martu on sada inosi 2.864. 

U protekla 24 sata provedena su testiranja nešto više od 4.000 uzoraka.

U Bosni i Hercegovini su i dalje na snazi razmjerno blage mjere ograničenja, jer je, osim u distriktu Brčko, rad dopušten svim ugostiteljskim objektima i uslužnim djelatnostima, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Nošenje zaštitnih maski još uvijek je obvezno i na otvorenom prostoru, a u noćnim satima na snazi je mjera ograničenja kretanja za osobe koje nisu vezane za radne cikluse.

Izvor: Agencije