CG: Raspušteno Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti

Uspjeli smo se izboriti s epidemijom pravovremenim epidemiološkim mjerama i odgovornim pristupom, tvrde u Vladi Crne Gore (Anadolija)

Vlada Crne Gore donijela je u petak odluku o prestanku mandata Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

Ministar zdravstva i predsjednik NKT-a Kenan Hrapović kazao je da se to Vladino tijelo u proteklih devet mjeseci uspjelo boriti s epidemijom korona virusa pravovremenim epidemiološkim mjerama i odgovornim i pristupom.

“Nacionalno koordinaciono tijelo je uspjelo u najvećoj mjeri da sačuva živote i zdravlje građana, njihovu bezbjednost i javni red i mir. Da održi i osnaži zdravstveni sistem, organizuje besplatan povratak naših građana iz inostranstva i odlazak stranaca iz Crne Gore. Obezbijedili smo i distribuirali dodatnu neophodnu medicinsku opremu, organizovali novčane i robne donacije, koordinirali budžetsku pomoć građanima i privredi u prevazilaženju posljedica pandemije te pravovremeno i neselektivno informisali domaću i inostranu javnost o svim aspektima pandemije novog koronavirusa u našoj zemlji”, rekao je Hrapović.

Dostupno 280 respiratora

Na sjednici je ocijenjeno da je zdravstveni sistem Crne Gore sve vrijeme pandemije pokazivao sposobnost, održivost i visoki nivo profesionalnosti zdravstvenih radnika.

Kako se navodi, pomoć privredi i građanima za prevazilaženje posljedica pandemije premašila je 50 miliona eura.

“U Crnu Goru su se aktivnostima nadležnih operativnih štabova vratile hiljade naših građana, uz istovremeno organizovan odlazak stotina stranaca iz naše zemlje. Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti obezbijedilo je 280 respiratora koji su dostupni. Popunjenost bolničkih kapaciteta u ovom trenutku je ispod 60 posto”, navodi se.

Kako se ističe, tokom pandemije na račun NKT-a uplaćeno je 8.153.890 eura i 75.971 dolara donacija, a potrošeno je 3.069.269 eura.

Pojašnjava se da je preostalih 5.084.620 eura i 75.971 dolara namijenjeno za izgradnju Klinike za infektivne bolesti u Podgorici.

Izvor: Agencije