Afera ‘Respiratori’: Podignuta optužnica protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Milićević

Najveća afera tokom korona krize u Bosni i Hercegovini, nabavka stotinu kineskih respiratora za više od pet miliona eura, i dalje čeka rasplet (Armin Durgut / PIXSELL)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je danas optužnicu protiv federalnog premijera Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, te ministrice finansija Jelke Milićević, zbog nabavke medicinskih respiratora preko poljoprivredne firme “Srebrena malina”, protiv čijeg vlasnika Fikreta Hodžića je također podignuta optužnica.

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje  kaznenih djela u svezi sa nabavkom stotinu medicinskih respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka [5,1 milion eura] javnog novca, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM [1,4 milion eura]za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Optuženom premijeru Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

U tom su se planu u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba „F. H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti COVID-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila  imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podjeljenja između pripadnika udružene skupine.

Istraga u više pravaca

Optužena Jelka Milićević, tereti se da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

Istraga protiv direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke.

Iz Tužilteljstva BiH je saopćeno da se nastavlja istraga i protiv više drugih osoba u odnosu na kazneno djelo zbog sumnje na pomaganje počiniteljima poslije učinjenog kaznenog djela

Izvor: Agencije