Petrinja i dalje podrhtava, statičari prave procjene oštećenih zgrada

Jutrošnji potresi su bili slabiji od onih iz prethodnih dana, u 72 sata zabilježeno 119 podrhtavanja tla.

Centralni dio Hrvatske i tokom protekle noći potresali su zemljotresi, navode hrvatski mediji i dodaju kako su zabilježena najmanje četiri potresa. Kako navodi portal Index.hr, najjači je bio u 4:36 magnitude 3,8 po Rihteru, zatim po dva od 3.1 po Rihteru.

Podrhtavanje se ponovno osjetilo i u Zagrebu, Karlovcu, Zaprešiću, pa čak i Garešnici, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, javlja Jutarnji.hr.

Nešto kasnije, u 9:15, osjetio se novi potres u ovom dijelu Hrvatske za koji Europsko-mediteranski seizmički centar (EMSC) navodi kako je bio snage 3,5 po Rihteru i da mu je epicentar bio 18 kilometara zapadno od Siska. Petnaest minuta ranije, došlo je do manjeg potresa od 2 stepena Rihtera, navodi EMSC, a epicentar je bio 21 kilometar jugoistočno od Varaždina.

Jučer ujutro Hrvatsku je zatresao potres 4,8 po Rihteru. Slična situacija očekuje se i u narednim danima pa i sedmicama, upozoravaju seizmolozi. U posljednja 72 sata područje oko Siska i Petrinje pogodilo je više od 119 potresa, od kojih je najrazorniji bio onaj u utorak u 12 sati i 19 minuta. Imao je jačinu 6.2 prema Richteru, a epicentar je bio blizu sela Strašnik.

Dio stanovnika s potresom pogođenog područja i drugu je noć provelo vani.

„Povremeno smo palili aute, sa mnom su sin unuk i jedna susjeda koja je sama pa je s nama. Ostali smo i čekamo kontejnere. Kuća je srušena. Nadamo se pomoći dobrih ljudi. Jedan je skinuo vlastitu bundu i dao mom unuku, čovjek je bio iz Samobora, svi su priskočili“, govori gotovo u suzama jedna gospođa za HRT, prenosi Index.

Vatrogasci saniranju štetu

Više od 800 vatrogasca sanira posljedice potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, a veliki broj intervencija zbog razornog potresa bilježe i vatrogasci kontinentalnih županija, najviše u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, saopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica u četvrtak.

Vatrogasne snage raspoređene na područje Sisačko-moslavačke županije aktivno su danas radile na uklanjanju dimovodnih kanala, sanaciji krovišta, uklanjanju crjepova, osiguravanju ruševnih mjesta te na provedbi ostalih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života.

„Trenutno smo stali s pretragama srušenih objekata, a statičari rade procjene oštećenih zgrada. Vatrogasci su dobili svoje sektore rada, ulaze u ulice i redom prema prioritetima rade na oštećenim objektima“, rekao je komandant Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić.

U Glinu je u četvrtak ujutro oko 7 sati stiglo prvih 20 mobilnih kućica dovezenih na šleperima, većinom iz Istre, koje je doniralo više domaćih hotelskih kuća i drugih tvrtki, a u idućih nekoliko dana ih se očekuje ukupno više od 84, u koje se može smjestiti više od 500 ljudi.

U Glinu je u četvrtak ujutro oko 7 sati stiglo prvih 20 mobilnih kućica (Al Jazeera)

Četrdesetak osoba iz Sisačko-moslavačke županije koje su izgubile dom u potresu koji je pogodio to područje smješteno je u hotelu Bluesun u Mariji Bistrici. Naime, društvo Salve Regina dalo je na raspolaganje sve svoje kapacitete za smještaj ljudi s ugroženog područja, a riječ je o 65 soba u koje se može smjestiti 130 osoba.

Pomoć Islamske zajednice i SPC

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i Srpska pravoslavna crkva najavile su u srijedu pomoć stradalima u razornom potresu u okolici Petrinje, pozivajući svoje pripadnike na suosjećanje sa susjedima u Hrvatskoj, prenosi Hina.

Čelnik Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović podsjetio je koliko je Hrvatska pomogla BiH u vrijeme rata.

„Ne možemo a da se ne prisjetimo velikodušnosti naših hrvatskih susjeda koji su nam u vrijeme agresije na BiH pružili ruke dobrodošlice i podrške i pokazali razumijevanje za ono kroz šta smo prolazili”, rekao je Kavazović.

„Sada, kada su hrvatski građani u ovom teškom iskušenju, osjećamo potrebu pružiti svoje riječi podrške i utjehe za one koji su izgubili najmilije ili su povrijeđeni“, navodi se u njegovu pismu hrvatskom ambasadoru u BiH Ivanu Saboliću.

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska pozvala je sve ljude dobre volje da se pridruže humanitarnoj kampanji, a mitropolit Porfirije poručio da „u ovom teškom trenutku dobrota i ljubav dosegnu do svakoga kome je pomoć potrebna“, objavila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Porfirije je rekao da sve teškoće treba razumjeti “kao poziv našoj dobroti, solidarnosti i ljubavi”.

Milošević: Osigurati privremeni smještaj

Potpredsjednik hrvatske Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević rekao je u četvrtak kako je prvi zadatak osigurati kontejnere, šatore i privremeni smještaj, a onda mora krenuti brza obnova pri čemu treba voditi računa da građani pogođeni potresom budu rasterećeni od davanja.

„O svemu ćemo voditi računa. Svi se žele maksimalno angažirati da pomognemo građanima i olakšamo im, pokušat ćemo maksimalno pomoći građanima i rasteretiti ih obaveza te im osigurati dostojanstven dom“, poručio je.

Čuo se, kaže, i s predsjednik Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem koji ga je izvijestio da je SNV osigurao preko bh. entiteta Republika Srpska i predsjednice Željke Cvijanović deset kontejnera koji će danas stići preko graničnog prijelaza Bosanska Dubica, a dolazi i jedan šleper građevinskog materijala.

Na novinarsku opasku da se sve svodi na entuzijazam građana i da bi država trebala imati sistematičnije rješenje, Milošević je ustvrdio da je država reagirala odmah, pa tako i građani.

Na upit smeta li ga izjava Pupovca o poginuloj djevojčici iz miješanog braka, Milošević je rekao da niti on niti iko koga poznaje ne dijeli žrtve po nacionalnosti.

„On je, koliko sam vidio, odgovorio na pitanje novinarke Tanjuga ima li poginulih građana srpske nacionalnosti. Da se dogodi potres u Vojvodini sigurno bi zvali novinari predstavnike SNV-a i pitali im li stradalih Hrvata. To je bilo isključivo u tom kontekstu, nije se ni na koji način imalo namjeru dijeliti niti želimo dijeliti žrtve“, rekao je.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO