Kosovo neće tražiti članstvo u međunarodne organizacije do 2023.

Hoti je u septembru potpisao Washingtonski sporazum koji predviđa jednogodišnji moratorij na prijavu Kosova za prijem u međunarodne organizacije.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova (EPA)

Vlada Kosova prihvatila je plan da do 2023. godine neće podnositi zahtjeve za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao što su Vijeće Evrope, Svjetska zdravstvena organizacija, Svjetska trgovinska organizacija i UNESCO.

Kako navodi Kosovo online, vlada Kosova je također odobrila Zakonodavni program i Spisak strateških dokumenata, prenosi Tanjug.

Izrađene su i projekcije politika izvršne vlasti za naredne tri godine, kao i Plan rada za 2021. godinu, u kojem su navedene i akcije za naredne dvije godine.

Vlada Avdullaha Hotija obrazložila je Plan rada za 2021, ali i dvije naredne godine po pitanju članstva u međunarodnim organizacijama.

“Naredne godine bit će sastavljena samo lista međunarodnih institucija i organizacija od posebnog značaja za Kosovo. Za 2022. planirano je da se pripreme prijave i eventualno prijavljivanje za članstvo u manje organizacije. Za 2023. godinu predviđeno je prijavljivanje za članstvo u organizacije, koje imaju veliku ulogu u međunarodnom osnaživanju Kosova, kao što su Vijeće Evrope, Svjetska zdravstvena organizacija, UNESCO i Svjetska trgovinska organizacija”, saopšteno je iz vlade.

Washingtonski sporazum

Hoti je u septembru potpisao Washingtonski sporazum u Bijeloj kući, koji predviđa jednogodišnji moratorij na prijavu Kosova za prijem u članstvo međunarodnih organizacija.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova. Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije. Srbija od tada pokušava diplomatskim kanalima blokirati prijem Kosova u međunarodne organizacije, dok zapadne zemlje vlasti u Beogradu pozivaju na priznavanje Kosova i poboljšanje odnosa dvije strane.

Izvor: Agencije