Plenković pozvao građane da pomoć šalju preko Crvenog križa

Premijer je najavio i interventnu pomoć od 15,9 miliona eura koja će danas biti isplaćena na račune tri potresom pogođene županije.

U ovom trenutku još ni ne znamo koliko je žrtava ukupno, rekao je Andrej Plenković (EPA)

Premijer Andrej Plenković pozvao je građane koji žele poslati pomoć na potresom pogođena područja da to učine putem Crvenog krsta ili Civilne zaštite, a rekao je i kako se još ne zna ukupan broj žrtava jer ima naznaka da ih je više od sadašnjih sedam.

Danas će se donijeti odluka i o otvaranju računa, preko kojega će građani moći dati svoj doprinos, najavio je premijer nakon sjednice užeg kabineta Vlade, prenijela je Hina.

Podrška stižu sa svih strana. Velik je interes da se pomogne Petrinji, rekao je premijer te apelirao da pomoć bude organizirana i ravnomjerno distribuirana svima kojima je ona potrebna.

Najavio je i interventnu pomoć od 120 milijuna kuna [15,9 miliona eura] koja će danas biti isplaćena na račune tri potresom pogođene županije te istaknuo da slijedi velik posao u obnovi stradalih područja.

Najviše je novca osigurano za Sisačko-moslavačku županiju – 100 miliona kuna [13,2 miliona eura], te po 10 miliona kuna [1,3  miliona eura] za Zagrebačku i Karlovačku županiju, rekao je Plenković istaknuvši snažnu političku podršku solidarnosti Vlade s pogođenim županijama i sugrađanima.

Dodao je i da će se tražiti sredstva od Evropskog fonda solidarnosti, a danas u Hrvatsku dolazi Janez Lenarčić, slovenski povjerenik nadležan za ovakve vanredne situacije.

Istaknuo je kako će se nastojati da se u srijedu u energetski sistem uključe svi punktovi koji su ostali bez struje, a očekuje se i uključenje u energetski sistem Nuklearne elektrane.

Što se tiče proglašenja Dana žalosti, rekao je da će to danas dogovoriti sa sisačko-moslavačkim županom kako bi vidjeli što oni čine.

“U svakom slučaju, u ovom trenutku još ni ne znamo koliko je žrtava ukupno. Znali smo do početka Vlade za sedam. Imamo neke naznake da ih je možda i više. Pričekajmo nove podatke koje će nam dati Policijska uprava sisačko-moslavačka”, poručio je Plenković.

Pacijenti premješteni na sigurno

Zbrinuta je većina pacijenata iz bolnica u Petrinji i Sisku. Iz bolnice u Petrinji svi pacijenti su zbrinuti na druge lokacije, a isto je s gotovo 80 posto od 250 pacijenata sisačke bolnice, oni su sada uglavnom u zagrebačkim bolnicama, kazao je premijer.

Istakao je da je veliki doprinos u intervenciji i zbrinjavanju građana dala Hrvatska vojska u Petrinji.

“Veliki broj hotela je ponudio pomoć, iz više gradova, svi su spremni prihvatiti ljude koji trenutno nemaju krov nad glavnom. Napravit ćemo sustavan plan, ima jedan dio ljudi koji teško napuštaju svoje kuće, premda su jako oštećene zbog stoke, to nisu jednostavne stvari”, poručio je Plenković.

Izvor: Agencije