Dan žalosti u Hrvatskoj drugog januara, tlo i dalje podrhtava

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako se još ne zna ukupan broj žrtava jer ima naznaka da ih je više od sadašnjih sedam.

Snažan zemljotres u utorak razorio Petrinju (EPA)

Serija potresa nastavila je pogađati Hrvatsku i u srijedu, nakon razornog potresa dan ranije, koji je odnio sedam života, zbog čega seizmolozi pozivaju građane da se odmaknu od oštećenih objekqta koji bi mogli ugroziti njihove živote.

Seizmološka služba Hrvatske objavila je da je područje Petrinje jutros zatresla serija od tri potresa nakon 6 sati – u 6,15 sati magnitude 4,7, u 6,26 sati 4,8 i u 6, 29 sati magnitude 3,9. Nakon toga je uslijedilo još potresa.

Snažan potres pogodio je Hrvatsku u utorak, koji je usmrtio sedam a povrijedio više osoba. Prema podacima EMSC-a, potres magnitude 6,2 Hrvatsku je zatresao u utorak nakon 12 sati, a epicentar je bio južno od Zagreba. To je najveći potres do sada koji je pogodio zemlju ove godine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako se još ne zna ukupan broj žrtava jer ima naznaka da ih je više od sadašnjih sedam, kako su jučer izvijestile zdravstvene vlasti.


Pregled nuklearke Krško pokazao je da nije pretrpjela nikakva oštećenja zbog potresa u Hrvatskoj u utorak, pa je slovenska uprava za nuklearnu sigurnost odobrila ponovno pokretanje i priključenje na mrežu, objavila je u srijedu uprava elektrane.

Planirano je da se nuklearka aktivira u srijedu u 22 sata, do ponoći će dostići 50 posto, a u četvrtak puni kapacitet.

Uprava je upozorila stanovnike u okolici da će se pritom povremeno javljati buka zbog ispuštanja pare, što je uobičajena pojava.

Nuklearka je bila automatski zaustavljena nakon potresa u utorak u okolici Petrinje koji se osjetio i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju.


Predstavnici Evropske komisije obećali su u srijedu da će se pomoć Evropske unije nastaviti i kad završi prva faza spašavanja i hitnog zbrinjavanja ljudi, nakon razornog potresa koji je u utorak pogodio područje Petrinje, Siska i Gline.

„Tu sam da izrazim solidarnost EU-a s ljudima Petrinje, ljudima Sisačko-moslavačke županije i ljudima Hrvatske nakon ove tragedije”, rekao je povjerenik za krizne situacije EK Janez Lenarčič koji je posjetio Petrinju zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem, potpredsjednicom EK Dubravkom Šujicom i ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak, prenijela je Hina.

Daljnju pomoć Hrvatska može dobiti kroz Evropski fond solidarnosti, te kroz druge fondove (Davor Puklavec/PIXSELL)

Nekoliko sati nakon potresa magnitude 6,2 koji je u utorak zatresao Hrvatsku i regiju s epicentrom kod Petrinje, hrvatska vlada uputila je zahtjev za pomoć Evropskom mehanizmu civilne zaštite i taj smo mehanizam odmah aktivirali, dodao je Lenarčič.

Dodao je da je manje od 24 sata nakon potresa već 14 država EU-a, kojima se pridruđila i Turska, ponudilo konkretnu pomoć, u nekim kategorijama više nego što je Hrvatska tražila.

Nakon hitne pomoći kroz Evropski mehanizam civilne zaštite, daljnju pomoć RH može dobiti kroz Evropski fond solidarnosti, te kroz druge fondove.


Seizmolozi: U Hrvatskoj 66 zemljotresa za 58 sati

U Hrvatskoj se u poslednjih 58 sati osetilo 66 potresa, saopštio je Evropsko mediteranski seizmološki centar (EMSC).

U taj broj ulaze samo potresi koji su se osjetili, prenosi Tanjug.

Na području Hrvatske bilo je i više potresa, ali se nisu svi osjetili (Anadolija)

Na području Hrvatske bilo je i više potresa, ali se nisu svi osjetili.

Poslednji potres koji je EMSC detektovao bio je 23 kilometara južno od Zagreba, jačine 1,9 stepeni Rihterove skale, navodi se na nalogu tog centra na Twitteru.


Vlada Srbije odlučila: Hrvatskoj pomoć od milion eura

Vlada Srbije donijela je danas odluku, na inicijativu predsjednika Aleksandra Vučića, da se Hrvatskoj uputi milion eura finansijske pomoći za sanaciju štete nastale usljed razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

Članovi Vlade Srbije izrazili su žaljenje zbog ljudskih života izgubljenih u ovoj prirodnoj katastrofi, a novčana sredstva su namijenjena da se pomogne u obnovi razrušenih objekata, od kojih je veliki broj od javnog značaja, saopšteno je iz Nemanjine 11, prenio je Tanjug.

U zemljotresu jačine 6,3 stepena koji je pogodio centralnu Hrvatsku poginulo je najmanje sedam osoba i pričinjena je velika materijalna šteta.


‘Tlo će se i dalje tresti’

Ivančić je potvrdila da će se tlo i dalje tresti. „Hoće, trest će se duže vrijeme, potres u utorak bio je razoran i iza njega će s velikom sigurnošću uslijediti veliki niz potresa, među kojima će, sasvim sigurno, biti jačih“, kazala je.

Potvrdila je da će i slabiji potresi, poput jutrošnjih, imati utjecaja na objekte u Petrinji i Sisku koji su oštećeni u potresu u utorak. „Sasvim sigurno“, rekla je.

Navela je da je Petrinju od ponedjeljak pogodila „ogromna količina“ manjih potresa. Trese se gotovo svaku minutu, rekla je Ivančić, navodeći da je potresa, jačih od 3 bilo barem 25 do 30.


2. januar Dan žalosti u Hrvatskoj u povodu žrtava potresa

Vlada je na sjednici u srijedu proglasila 2. januar Danom žalosti u Hrvatskoj povodom žrtava stradalih u potresu.

“O ovome sam konzultirao i predsjednika Republike i predsjednika Hrvatskoga sabora. I oni podržavaju ovu odluku”, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade koja je počela minutom šutnje za poginule u potresu koji je jučer najteže pogodio Sisačko-moslavačku županiju.


Hitna pomoć Hrvatskoj stigla iz država EU-a

Iz Slovenije je stigla prva hitna pomoć zbog razornog potresa na području Petrinje i Siska, nakon što je Hrvatska aktivirala Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu – program EU-a pružanja hitne pomoći, saopćilo je u srijedu hrvatsko Ravnateljstvo Civilne zaštite.

Pomoć Slovenije je stigla u utorak oko 23 sata – 4 kontejnera, 12 kreveta na kat sa 24 madraca i 200 vreća za spavanje.

Ta je humanitarna pomoć tokom noći pristigla u centralno skladište Civilne zašite u Jastrebarsko, odakle se prevozi na pogođena područja u skladu s procijenjenim potrebama, navode iz Ravnateljstva Civilne zaštite RH.

Osim Slovenije, hrvatskom zahtjevu za pomoć su se odazvale Austrija sa 470 sklopivih kreveta, Italija sa 100 zimskih šatora,  Grčka s 40 šatora, 50 električnih grijača, 500 sklopivih kreveta i 500 vreća za spavanje, Rumunija s 50 šatora, 100 sklopivih kreveta, 200 vreća za spavanje i 14 kontejnera za stanovanje, Švedska sa 60 šatora i 2.000 sklopivih kreveta, Češka sa dvije svjetiljke sa zaštitom, jedan balon/toranja za osvjetljenje, deset električnih grijača, 600 sklopivih kreveta i 1.200 vreća za spavanje.

Hrvatska je u utorak aktivirala Mehanizam unije za civilnu zaštitu – program E-a U namijenjen pružanju žurne pomoći, te je zatražila zimski šatore za šest do osam osoba, svjetiljke sa zaštitom od PVC mreže (unutarnje), rasvjetne balone / tornjeve za osvjetljenje, električne grijače, sklopive krevete, vreće za spavanje i kontejnere za stanovanje, saopćilo je Ravnateljstvo CZ RH.


Vladin pomoć od 15,9 miliona eura

Premijer Andrej Plenković pozvao je građane koji žele poslati pomoć na potresom pogođena područja da to učine putem Crvenog križa ili Civilne zaštite, a najavio je i interventnu pomoć od 120 milijuna kuna [15,9 miliona eura] koja će danas biti isplaćena na račune tri potresom pogođene županije.

Dodao je i da će se tražiti sredstva od Evropskog fonda solidarnosti, a danas u Hrvatsku dolazi Janez Lenarčić, slovenski povjerenik nadležan za ovakve vanredne situacije.


Zemlje regije ponudile pomoć susjednoj Hrvatskoj

U Beogradu će se danas ispred ambasade Hrvatske održati skup solidarnosti i podrške građanima Hrvatske pogođenim potresom, a više organizacija, udruga i stranaka apeliralo je u utorak da se Hrvatskoj uputi pomoć u otklanjanju posljedica potresa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao je pismo Vladi Srbije u kojem je zatražio da se milion eura iz slobodnih sredstava prebaci Vladi Hrvatske kao pomoć zbog serije razornih zemljotresa, objavio je Tanjug.

Muškarac prolazi pored grafita s natpisom “Petrinja” u centru Beograda u susjednoj Srbiji (EPA)

Bosna i Hercegovina ponudila je Hrvatskoj spasilačke timove za potragu za stradalima u razornome potresu, a najviši bosanskohercegovački dužnosnici uputili su izraze sućuti zbog stradalih.

Ministarstvo sigurnosti objavilo je da je ponudilo specijalizirane timove za traganje i spašavanje iz ruševina.

Crveni križ entiteta Federacija Bosne i Hercegovine objavio je na svom Facebook profilu da je krenuo u sakupljanje novca za potresom pogođena područja u Hrvatskoj.


Maksimalni napori da stradali u potresu dođu do dokumenata

Ministar uprave i pravosuđa Ivana Malenica izjavio je u srijedu kako će njegov resor provesti maksimalne napore da pomognu i osiguraju stradalima u potresu da dođu do dokumenata.

“Mislim da ćemo učiniti maksimalne napore da se tim građanima kojima su dokumenti nedostupni ili ne mogu do njih doći da im damo podršku i da im osiguramo da dođu do njih”, rekao je Malenica uoči sjednice Vlade.

Dodao je kako će se to provesti besplatno.

“Što se tiče zgrada iz mojeg resora, zgrada stalne službe u Petrinji, Općinskog suda u Sisku već je bila porušena prvim potresom u ponedjeljak. Dodatno je porušena jučerašnjim potresom. Zatvor u Sisku pretprio je znatna oštećenja, zatvorenici su prebačeni u Zagreb u Remetinec”, naglasio je Malenica.

Također je izvijestio kako je kaznionica u Glini pretrpjela određena oštećenja, i danas nakon sjednice Vlade odlaze u obilazak kako bi utvrdili razmjere štete. “Jedan dio zatvorenika iz Gline ćemo premjestiti drugdje”, rekao je ministar Malenica.


Evakuirani domovi za starije

Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u srijedu da su evakuirali domove za starije i nemoćne u potresom pogođenim područjima koji su bili u potrebi, prije svega domove u Glini i Petrinji, a za korisnike su pronašli slobodne kapacitete u Karlovcu, Ozlju i Zagrebu.

“Što se tiče domova za starije i nemoćne i drugih ustanova iz domene socijalne skrbi, evakuirali smo sve one koji su bili u potrebi, prije svega dom za starije u Glini. Dio korisnika se našao u Zagrebu, dio u Topuskom”, rekao je Aladrović novinarima uoči sjednice Vlade.

Što se tiče doma u Petrinji, evakuirani su korisnici u dio kasarne. Statičari će danas doći provjeriti stanje samog doma i nakon toga će se znati hoće li korisnici tamo biti zadržani ili će ih prebaciti na druga mjesta.

“Našli smo slobodne kapacitete što u Karlovcu, što u Ozlju i Zagrebu tako da sam siguran da ćemo sve zbrinuti na pravilan način”, uvjerio je Aladrović.


HGSS obilazi sela

Pročelnik HGSS-a Josip Granić izvijestio je da su noćas pripadnici te službe obišli 84 sela i zaselka na potresom pogođenom području, te istaknuo da nigdje nisu zatekli ljude pod ruševinama ili one koji trebaju hitnu pomoć.

„Zatekli smo ljude vani, nigdje nije zatečen netko pod ruševinama ili da treba hitnu pomoć. Imali smo, doduše, dvije osobe s lomovima ruku, koje smo zbrinuli i predali hitnoj medicinskoj pomoći“, rekao je Granić u srijedu ujutro javljajući se iz Petrinje za Hrvatski radio.

(EPA)

HGSS je, rekao je, „u fazi“ slanja ljudi na teren, jutros će se napraviti smjena, na teren se šalje stotinjak pripadnika HGSS-a u daljnji obilazak sela.

U proteklom obilasku smo uvidjeli mjesta gdje treba dostaviti hranu, pelene, deke, na te točke šaljemo ljude da ih dostave, u koordinaciji sa Stožerom Civilne zaštite vidjet ćemo što je dalje potrebno, rekao je Granić.

„Ide sve svojim tokom, u ovako teškoj situaciji stvari ipak funkcioniraju“, naglasio je.

Potvrdio je da je razorni potres od utorka snage 6,4 po Richteru pogodio područje od Siska do Hrvatske Kostajnice, da su centar Petrinje i stare zgrade u njemu srušene i oštećene, da je oštećen i dobar dio okolnih zgrada, ali da nisu srušene.

„Grad je oštećen, ali nije srušen, to je grad koji je, ipak, ostao na nogama“, naglasio je pročelnik HGSS-a.


Trese se jutros u Glini, neke kuće sravnjene, padaju dimnjaci

Gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević rekao je u srijedu da na glinskom području tlo i jutros podrhtava, neke su kuće sravnjene, a oni građani koji nemaju krov nad glavom su zbrinuli.

“Ima dosta ljudi koji nisu htjeli napustiti svoje kuće i noć su proveli u automobilima. Oni koji nemaju krov nad glavom, kojima su kuće srušne smo zbrinuli. Imamo 35 – 36 naselja koje je potres pogodio i još ih moramo danas obići”, rekao je glinski gradonačlnik Kostanjević za Hrvatsku radioteleviziju.

Istaknuo je da pomoć stiže sa svih strana, a potrebni su šatori.

“Negdje su kuće sravnjene sa zemljom, negdje pali dimnjaci. Ljudi su u strah i trebamo smiriti situaciju, borimo se cijelu noć. Ne znamo što donosi dan, jutros je bilo nekoliko podrhtavanja i čuli smo da je bilo još urušavanja”, dodao je.

Građani u predgrađu Gline zbog straha od novih potresa cijelu noć proveli u šatoru ispred kuće (Robert Anic/PIXSELL)

Gradonačelnik je ponovio da je u potresu petero poginulih do sada u Glini, a dvije su osobe spašene iz ruševina.

“Smještaj je u drvnom centru za 150 ljudi, ima još mjesta. Morat ćemo pronaći dugotrajniji smještaj jer će obnova biti dugotrajna, ima kuća gdje ljudi upće ne mogu živjeti”, rekao je Kostanjević.


Uništena bolnica u Sisku

Svi odjeli bolnice u Sisku su oštećeni osim ginekologije, javila je Al Jazeerina reporterka Nikolina Zavišić.

Od 250 pacijenata koliko ih je bilo u bolnici u trenutku potresa, tko je mogao otpušten je, a 140 pacijenata prebačeno je u Zagreb, od toga više od 80 COVID pacijenata, rekla je Zavišić.

Svi odjeli bolnice u Sisku su oštećeni osim ginekologije (Nikolina Zavišić/Al Jazeera)
Uposlenici pokušavaju osposobiti nedovršeni novi odjel Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ (Nikolina Zavišić/Al Jazeera)

Na području Siska, Gline i Petrinje nakon razornoga potresa potpuno je neupotrebljivo pet škola, devet će ih se moći popraviti, a trinaest će moći funkcionirati, rekao je u srijedu ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavivši da će danas sa saradnicima obići to područje.

“Pet je škola kompletno neupotrebljivo, devet će se moći popravljati, ali su potrebne ozbiljne rekonstrukcije i imamo trinaest škola koje će moći funkcionirati”, rekao je ministar Fuchs novinarima uoči sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

U Sisku je bez škole ostalo 3.489 učenika, u Petrinji 1.843, rekao je ministar.

“Sada će se tek točno vidjeti po školama i onda ćemo ići u organizaciju nastave”, dodao je.


Štete od razornog potresa i u Hrvatskoj Kostajnici i Dvoru

Štete od razornog potresa koji je pogodio Hrvatsku, s epicentrom u Petrinji, utvrđuju se u srijedu i u Hrvatskoj Kostajnici i općini Dvor, najčešće je riječ o materijalnoj šteti na krovovima i dimnjacima te napuklim zidovima.

Nema ozlijeđenih a materijalu štetu stanovnici prijavljuju gradskoj upravi i ona će se tek danas utvrditi, kažu u uredu gradonačelnika Hrvatske Kostajnice, javila je Hina.

Ozlijeđenih od potresa nema ni u općini Dvor, a materijalna šteta najveća je na krovovima i dimnjacima.

Šteta je velika, dosta kuća je napuklo, najviše su stradali krovovi i dimnjaci, kazao je zamjenik načelnika općine Dvor Milan Rudić.

Ljudi su se sami organizirali i pokrivaju crepovima oštećene krovove, dodao je Rudić i napomenuo kako je riječ o prostorno velikoj općini u kojoj živi dosta starih i nemoćnih ljudi.

Ističe i kako će općina iz proračuna izdvojiti sredstava za kupnju građevinskog materijala kako bi se ljudima što više pomoglo.


Apel građanima – ne odlaziti u potresom pogođena mjesta

Zbog razornog potresa koji je pogodio  Petrinju, Glinu i Sisak, otežano se vozi lokalnim cestama, a gužve su na gotovo svim važnijim cestovnim pravcima, gradskim cestama i obilaznicama, izvijestio je u srijedu Hrvatski autoklub.

Vozače se moli da prate upute nadležnih službi i izbjegavaju odlazak u potresom pogođena područja kako bi se olakšao rad hitnih službi.

Ravnateljstvo civilne zaštite također je pozvalo građane da bez obzira na njihove najbolje namjere ne idu u potresom pogođena područja Siska i Petrinje jer gužve koje nastaju nekontroliranim i nekoordiniranim volonterstvom otežavaju i usporavaju rad hitnih službi.

Građanima koji žele pomoći poručuju da umjesto odlaska na potresom pogođena područja pomognu doniranjem finansijskih sredstva ili humanitarnom pomoći u obliku prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština i slično u koordinaciji sa Hrvatskim Crvenim križem.

Hrvatska je privremeno ukinula sistem propusnica za cijelu Hrvatsku uveden zbog suzbijanja pandemije korona virusa pa policija ukida i kontrolne punktove među županijama.

Izvor: Agencije