Božinović: Propusnice ukinute, ali virus je i dalje prisutan

Potpredsjednik hrvatske Vlade Davor Božinović građane je pozvao na oprez i pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Iz Vlada Hrvatske mole građane da ne idu u područja pogođena potresom i da pomoć koordiniraju s Hrvatskim Crvenim križem (Davor Puklavec/PIXSELL)
Iz Vlada Hrvatske mole građane da ne idu u područja pogođena potresom i da pomoć koordiniraju s Hrvatskim Crvenim križem (Davor Puklavec/PIXSELL)

Potpredsjednik hrvatske Vlade Davor Božinović u srijedu je poručio da je ukidanje propusnica vezano isključivo uz pružanje pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji, istaknuo je da je virus i dalje prisutan te pozvao građane na oprez i pridržavanje epidemioloških mjera.

Stožer Civilne zaštite jučer je zbog okolnosti nastalih uslijed potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji donio odluku o stavljanju izvan snage odluke o zabrani napuštanja županija prema mjestu prebivališta ili boravišta, izvijestio je Božinović na sjednici Vlade.

Time je ukinuto izdavanje propusnica, no Božinović je istaknuo da je “virus još uvijek tu” te pozvao sve građane na oprez i pridržavanje svih epidemioloških mjera, prenijela je Hina.

Ovu odluku treba shvatiti samo u kontekstu olakšavanja rada žurnih službi i pomoći stanovništvu, a ne dovoditi u vezu s razvojem epidemije, poručio je.

Izvijestio je i da je decembra zbog razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije aktiviran sistem Civilne zaštite te su na teren poslane sve raspoložive snage. Upućeno je 48 inženjera statičara koji su s pripadnicima državne intervencijske jedinice obilazili područje Siska, Petrinje i Gline i procjenjivali oštećenost objekata.

Nakon jučerašnjeg još razornijeg potresa na teren su izašle dodatne snage sistema sa svom potrebnom opremom i državna intervencijska jedinica, vatrogasci, HGSS, Crveni križ, policija i vojska, sve skupa nešto više od 1.000 pripadnika koji su kontinuirano radili cijelu noć u pružanju pomoći stanovništvu i saniranju građevina.

Na teren je poslano i 65 timova hitne pomoći koje su prevozile bolesnike u Zagreb.

Građani u šatorima

Osobe kojima su domovi oštećeni smještene su u osnovne škole prema mjestu boravka, u kasarnu u Petrinji, lječilište Topusko te u šatore koje podiže vojska.

Crveni križ organizirao je prehranu i opskrbu unesrećenih osoba, a pomoć se prikuplja u cijeloj Hrvatskoj. Prema dostupnim informacijama, do sada je u dva konvoja dopremljeno  350 kreveta, 560 madraca, 350 podnica, 7.120 deka, zatim paketi suhih obroka i pitke vode.

Aktiviran je mehanizam Unije za Civilnu zaštitu za traženje međunarodne pomoći u obliku šatora, električnih grijača i sklopivih kreveta, vreća za spavanje, rasvjete…

Već je stigla pomoć iz Slovenije u četiri kontejnera, a tokom dana stiže i pomoć iz Italije, a vjerovatno i iz Češke, Rumunije i Grčke, navodi Hina.

Bilateralna pomoć ponuđena je iz cijelog niza susjednih zemalja EU-a.

Božinović je još jednom zamolio građane da ne idu u područja pogođena potresom, a one koji žele pomoći uputio je da doniraju finansijska sredstva, prehrambene proizvode, higijenske potrepštine ili odjeću u koordinaciji s Hrvatskim Crvenim križem (HCK).

Izvor : Agencije

Povezane

Najjači zemljotres na prostoru nekadašnje Jugoslavije pogodio je crnogorsko primorje 1979. godine i iznosio je sedam stepeni po Richteru. 

30 Dec 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO