Skupština Crne Gore odbila da raspravlja o genocidu u Srebrenici

Iz Bošnjačke stranke je saopšteno da vlast ovakvim postupanjem šalje poruku da ne želi istinsko pomirenje.

Na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine počinjeni su brojni zločini, ali je najteži izvršen u Srebrenici gdje je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka (Reuters)

Zastupnici vladajuće većine u Parlamentu Crne Gore odbili su kasno sinoć da u dnevni red uvrste prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji je predložila Bošnjačka stranka, javlja agencija Anadolija.

Prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici sadržao je tekst u kojem se osuđuje i priznaje da je u Srebrenici jula 1995. godine počinjen genocid i da je ubijeno preko 8.000 Bošnjaka. Također, tekst rezolucije predvidio je i da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Suočavanje s prošlošću

Nakon odluke Skupštine da odbije da prijedlog rezolucije uvrsti u dnevni red, iz Bošnjačke stranke je saopšteno da vlast ovakvim postupanjem šalje poruku da ne želi istinsko pomirenje.

“Nažalost, ovakvim odnosom prema pitanju presuđenog genocida, aktuelna vlast šalje poruku da ne želi istinsko pomirenje i da nije spremna da krene u proces suočavanja s prošlošću. Nepriznavanje genocida u Srebrenici za porodice 8.372 stradalih Bošnjaka ponovo otvara rane”, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Izvor: Agencije