UŽIVO: Poginulo sedam osoba, spasilačke službe izvlače povrijeđene u potresu

Spasilački timovi su iz ruševina dosad spasili šest osoba, a potragu će nastaviti i tokom noći.

Novi snažan potres pogodio je Hrvatsku, a osjetio se i u zemljama regije. Prema podacima EMSC-a, potres je magnitude 6,2 Hrvatsku zatresao u utorak nakon 12 sati, a epicentar je bio južno od Zagreba. To je najveći potres do sada koji je pogodio zemlju ove godine.

Takav potres, prema EMSC-u, može stvoriti značajnu štetu na bliskim epicentralnim udaljenostima. Kasnije je objavljeno kako je centar potresa, koji je oko 12:20 sati zatresao Hrvatsku, bio 46 kilometara od Zagreba i devet kilometara zapadno, jugozapadno od Siska na području Petrinje, objavio je EMSC.

Zemljotres se dogodio uz nešto prije 12:19 sati na dubini od 10 kilometara.


Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak navečer najavio je da će kao interventnu pomoć u saniranju posljedica zemljotresa u srijedu trima županijama ukupno biti upućeno 120 miliona kuna (15,9 miliona eura), od čega 100 miliona (13,25 miliona eura) najteže pogođenoj Sisačko-moslavačkoj, a po 10 (1,33 miliona eura) Zagrebačkoj i Karlovačkoj.

U izjavi novinarima nakon sjednice užeg kabineta Vlade izrazio je sućut porodicama svih poginulih u potresu.

Andrej Plenković je rekao da je riječ o interventnoj mjeri podrške (Anadolija)

“Danas smo, s obzirom da smo na kraju proračunske godine, raznim načinima uspjeli osigurati sutra interventnih 120 milijuna kuna. Naviše – 100 milijuna kuna za Sisačko-moslavačku županiju, a po 10 za Zagrebačku i Karlovačku županiju”, rekao je premijer.

Pojasnio je kako je riječ o interventnoj mjeri podrške.

“Nije to naravno sve. To je samo početak i jedna snažna politička potpora, solidarnosti Vlade, svih nas, s ovim županijama i našim sugrađanima koji su najviše pretrpjeli u ovom potresu”, rekao je premijer.


Seizmološka služba Republike Hrvatske objavila je večeras da je grad i okolinu Petrinje pogodilo najmanje 16 naknadnih podrhtavanja tla jačine iznad tri stepena po Richteru koja su uslijedila nakon današnjeg razornog potresa magnitude 6,2 prema Richteru, javlja Anadolija.

Seizmografi su u 12:19 sati zabilježili razoran potres s epicentrom pet kilometara jugozapadno od Petrinje na dubini od 11,5 kilometara.

Nakon tog potresa, uslijedilo je mnoštvo nešto slabijih potresa, a Seizmološka služba RH je u izvještaju navela sve naknadne potrese zabilježene do 18 sati.

Svi potresi zabilježeni su u Petrinji i okolici na dubini tla od pet do 10 kilometara.

U vremenu od 12:23 do 12:58 sati zaredao se najveći broj naknadnih potresa, čak 10 magnituda većih od tri po Richteru.

Prvi koji je uslijedio nakon onog od 6,2 prema Richteru bio je i najjači u toj seriji – magnitude 4,55, a dogodio se u 12:23 sata.

U idućih sedam minuta, naredali su se potresi magnituda 3,85, 3,32 i 3,03.

Zadnji potres magnitude veće ili jednake tri do 18 sati zabilježen je u 16:16 sati i bio je magnitude 3,47.


Dopročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Neven Putar je u utorak navečer rekao da su pripadnici HGSS-a na potresu pogođenom petrinjskom području dosad iz ruševina spasili šest osoba, a kako je dodao, akcija potrage i spašavanja nastavit će se i tokom noći.

“Tijekom noći timovi pripadnika HGSS-a će obavljati pregled terena, odnosno, obilazit će sela između Petrinje i Siska da bi vidjeli kakvo je stanje”, rekao je Putar za Hinu.

Pripadnici HGSS-a na području pogođenom potresom rade sa svim drugim službama i organizacijama, rekao je Neven Putar (Igor Kralj/PIXSELL)

Dodao je kako pripadnici HGSS-a na području pogođenom potresom rade sa svim drugim službama i organizacijama koje su također angažirane na pomaganju tamošnjem stanovništvu i spašavanju iz ruševina.

Pročelnik HGSS-a Josip Granić je večeras rekao da je na terenu angažirano 169 HGSS-ovaca iz 19 postaja HGSS-a iz svih dijelova  Hrvatske, kojima pomažu i psi tragači.

Dodao je kako je u akciji spašavanja pokrenut cijeli sistem Civilne zaštite.


Vatrogasci su nešto iza 19 sati i 30 minuta, nakon više od šest sati potrage, pronašli tijelo preminulog muškarca u ruševinama župne crkve sv. Nikole i Vida u Žažini, čime se broj poginulih u razornom potresu koji je pogodio Hrvatsku popeo na sedam.

Načelnik općine Lekenik Ivica Perović kazao je za Dnevnik.hr da je muškarac, prema zasad dostupnim infomracijama, preminuo, prenijela je Hina.

Prema informacijama župnika, u ruševinama je poginuo orguljaš koji se u trenutku potresa nalazio u crkvi.

Prethodno je pronađeno šest žrtava razornog potresa od 6,2 po Richteru čiji je epicentar bio na području Petrinje.


Nakon razornog zemljotresa s epicentrom kod Petrinje i Siska, uslijedila je serija nešto slabijih potresa, a posljednji je registrovan u 18:29 sati.

Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) jačina zemljotresa bila je 3,9 stepeni Richterove skale, a epicentar je zabilježen 18 kilometara od Siska.


Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u utorak da je šest osoba smrtno stradalo u potresu  – pet u Majskim Poljanama te djevojčica u Petrinji.

„Imamo velike žrtve. U okolici Gline, u mjestu Majske Poljane, imamo pet smrtno stradalih osoba za sada. Sa djevojčicom iz Petrinje, ukupno šest smrtno stradalih u ovom razornom potresu”, rekao je Medved novinarima u Glini u koju je sa premijerom Andrejem Plenkovićem došao vidjeti posljedice razornog potresa.

Izrazivši sućut obiteljima koje su izgubile najmilije, istaknuo je da su sve službe na terenu.

Sve interventne službe su na terenu i koordinirano rade svoj posao, rekao je Tomo Medved (Anadolija)

“Službe spašavanja nastavljaju raditi cijelu noć i u Petrinji, u Sisku, Glini i okolnim selima. Sve interventne službe su na terenu i koordinirano rade svoj posao”, naglasio je.

Medved je rekao i da su za ljude koji su izgubili svoje domove i ne mogu se vratiti u kuće organizirali smještaj.

Medved je rekao i da se za sada još ne može govoriti o veličini šteta jer su primarno usmjereni na spašavanje života.

MUP je potvrdio u utorak navečer da je u razornom potresu poginulo šestoro ljudi, te da je najmanje šest osoba teško ozlijeđeno, dok potraga u ruševinama i dalje traje.

“Iako potraga u ruševinama i dalje traje, s tugom javljamo informacije o smrtno stradalima: djevojčica u Petrinji i petoro muškaraca u Majskim Poljanama”, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH na Twitteru.


Zamjenica gradonačelnika Gline Branka Bakšic Mitić potvrdila je da su u tom mjestu poginule četiri osobe.

Navela je da se radi o ocu i sinu, djedu i 20-godišnjaku.

Sa devojčicom iz Petrinje, broj žrtava sada iznosi pet.


Još jedna osoba poginula je u Majskim Poljanama tokom današnjeg zemljotresa, saopštila je zamjenica gradonačelnika Gline Branka Bakšic Mitić.

Kako je navela, stradao je mladić od 20 godina kada se na njega srušila kuća, prenio je Tanjug.

Ona je rekla da se nalazila na licu mjesta u tom trenutku.

Prethodno je potvrđeno da je u zemljotresu stradala 12-godišnja devojčica.


Policija je potvrdila da je u razornom potresu s epicentrom kod Petrinje poginulo dijete, dok se podaci o broju ozlijeđenih i materijalnoj šteti tek očekuju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da je život izgubilo dijete rođeno 2007. godine,

Zasad je poznato da u potresu ima i ozlijeđenih, no zbirni podaci se tek očekuju, kao i podaci o materijalnoj šteti.

U sisačku bolnicu dovezeno je 20 ozlijeđenih, od kojih dvoje s težim ozlijedama.Portal Index.hr javlja kako je povrijeđeno 20 osoba, od kojih je dvoje sa teškim i 18 sa lakšim povredama. Kolege dodaju kako je riječ samo o onima koji su prevezeni u sisačku bolnicu.

„Podsjetimo, pacijenti se prevoze i do zagrebačkih bolnica“, piše Index.

Stotine okupljenih je pred zagrebačkom bolnicom, pacijentice nose bebe u naručju.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija spremna pomoći Hrvatskoj, i tehnički i finansijski, i kako se nada da je zemljotres prošao uz minimalne žrtve.

„Spremni smo da pružimo svaku vrstu pomoći. Želim da se Hrvatska brzo oporavi, da brzo obnovi sve objekte“, naglasio je on.

Vučić je rekao da ako bilo šta može Srbija da pomogne to će uraditi.

„Veoma mi je žao i spremni smo da pružimo svaku vrstu tehničke i finansijske pomoći“, dodao je on.


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u utorak da je EU uz Hrvatsku nakon novog razornog potresa i da je zatražila od komesara za krizne situacije Janeza Lenarčiča da što prije otputuje u Hrvatsku.

„Još jedan razoran potres u Hrvatskoj, drugi u protekla dva dana. Ponovo sam razgovorala s premijerom Andrejem Plenkovićem. Spremni smo pomoći. Zatražila sam od Janeza Lenarčiča da otputuje u Hrvatsku čim to situacija dopusti. Stojimo uz Hrvatsku“, navela je Von der Leyen na Twitteru.

Potres u utorak dogodio se 24 sata nakon nešto slabijeg potresa s epicentrom kod Petrinje, 50-tak kilometara od Zagreba.


Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković stigli su u utorak nakon potresa u Petrinju i obilaze grad kako bi se uvjerili u razmjere nastale štete, a premijer je u razgovoru s građanima najavio pomoć.

U Petrinju su stigli i pripadnici Hrvatske vojske kako bi pružili pomoć u raščišćavanju ruševina i pružanje pomoć unesrećenima.

Direktor sisačke bolnice Tomislav Dujmenović potvrdio da zaprimaju veći broj povrijeđenih iz Petrinje.Novi potres u Petrinji desio se u 13:25…


U Petrinji je poginulo jedno dijete, potvrdio je gradonačelnik Darinko Dumbović. Radi se o 12-godišnjoj djevojčici, prenosi portal Index.

„Kao da je Hirošima, pola grada mi nema. Nalazim se trenutno pred mrtvom curicom koja je poginula, čekamo pomoć“, rekao je Dumbović u razgovoru za HRT.

„Izvukli smo malo dijete od četiri godine, grad je razrušen, ne može se u njemu više živjeti. Katastrofa, majke plaču za djecom, ne znam što mi je u jednom vrtiću, što u drugom. Supruga me zove, palo joj je na glavu nešto. Treba nam pomoć, trebaju nam hitne službe.“Al Jazeerin reporter Marin Veršić izvještava iz Petrinje:

“Ovdje se hitne službe ne mogu dogovoriti gdje sve treba intervenirati. Vojska, vatrogasci, hitna pomoć – svi su tu… Teško mi je govoriti, ljudi su prekriveni plahtama, jedna žena satima pomaže i doziva kćer… Došli su vatrogasci, hitna pomoć i napipali su puls i prebacili dijete u bolnicu… Službe se pokušavaju organizirati, dovikuju se da idu prema staračkom domu… Bit će žrtava…”Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) procijenio je u utorak da je potres u Petrinji magnitude 6.2 prema Richteru osjetilo šest miliona ljudi.

Program opasnosti od potresa američkog Geološkog zavoda (USGS) pak je procijenio je da se potres u Hrvatskoj osjetio u Bosni i Hercegovini, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Crnoj gori, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Austriji.Gradonačelnik Darinko Dumbović potvrdio je lokalnim medijima kako je u potresu u Petrinji poginulo dijete.

„Ovo je strašno. Ima mrtvih, ima ozlijeđenih. Vidjeli smo jedno dijete da je poginulo na trgu. Centar Petrinje je uništen. Naših sedam inženjera je ostalo zatrpano u ovoj zgradi, ali smo ih uspjeli izvući. Ovo je katastrofa, šaljite svu pomoć koju imate“, rekao nam jedan od inženjera koji je otišao procjenjivati štetu za portal 24sata.


Majci čije je dijete poginulo pruža se pomoć, u teškom je šoku, javlja reporter Jutarnjeg lista.

Jedan je statičar izvučen u besvjesnom stanju iz jedne zgrade, a jedan je izašao sam na nogama.

(Al Jazeera)

 


Snažan potres izazvao je oštećenja na objektima u Zagrebu, ali trenutno nema dojava o stradalim ljudima, izjavio je nakon snažnog potresa Hini pročelnik Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić.

Kalinić je rekao da odmah kreću pružiti pomoć stradalima u Petrinji i  na ostalom području koje je strašno pogođeno potresom.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba izvijestio je da su danas u 12 sati i 19 minuta, seizmografi Seizmološke službe zabilježili izuzetno jak/razoran potres s epicentrom 5 kilometara jugozapadno od Petrinje.

Magnituda potresa iznosila je 6.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VIII-IX stupnjeva EMS ljestvice.

Potres se osjetio u cijeloj Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Veći dio Zagreba ostao je bez struje, automobili su u kolonama, tramvaji stoje, građani su na ulicama. Iz HEP-a su rekli da je potres uzrokovao prekide električne energije, ali su ekipe na terenu.


Novinar Tomislav Šoštarić navodi kako u Zagrebu nema panike, ali ima dosta straha.
„Linije telefonske ne rade većinom, nikog ne mogu dobiti. Dosta ljudi je izašlo na ceste… Drmalo puno jače nego jučer i jako dugo“, dodao je.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Intenzitet u epicentru ovog razornog potresa procijenjen je na VIII-IX stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. Očekuju se veće materijalne štete, izvijestila je Seizmološka služba RH na koju se poziva Večernji list.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Prema podacima slovenskog Ureda za seizmologiju i geologiju potres se osjetio u čitavoj Sloveniji, javlja novinar Al Jazeere Gašper Lubej.

On dodaje kako je preventivno zaustavljena Nuklearna elektrana u Krškom, što je uobičajno u slučaju jakih potresa, objašnjavaju u elektrarni.


Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović u prvoj izjavi nakon još jednog snažnog potresa koji je pogodio Petrinju, rekao je kako je pola grada srušeno i zatražio da se u Petrinju hitno pošalje pomoć.

„Izvlačimo ljude iz auta, ne znamo jer imamo mrtvih i ranjenih, čuo sam i da je vrtić srušio no srećom u vrtiću nije bio djece, dok su se ih drugoga djeca uspjela spasiti“, izjavio je Dumbović.

„Opća je panika, ljudi traže svoje“, dodao je i pozvao sve koji mogu da dođu  u pomoć Petrinji, naročito profesionalne vatrogasce i vojsku.


Veći dio Zagreba ostao je bez struje, automobili su u kolonama, tramvaji stoje, građani su na ulicama.

Iz HEP-a su rekli da je potres uzrokovao prekide električne energije, ali su ekipe na terenu.

Izvor: Al Jazeera i agencije