Hrvatska ukida propusnice za kretanje

Velika većina zgrada u centru Petrinje nije upotrebljiva, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Andrej Plenković je rekao da se već razgovara o obnovi Petrinje u kontekstu državnog budžeta za narednu godinu (Anadolija)

Hrvatska od sutra ukida propusnice za kretanje između županija, uvedene zbog epidemiološke situacije tokom praznika, najavio je danas premijer Andrej Plenković u Petrinji.

Petrinja, koja je teško stradala u razornom zemljotresu jačine 6,2 po Richteru, obišli su ponovo danas predsjednik Zoran Milanović i premijer.

Plenković je rekao da se već razgovara o obnovi tog mjesta u kontekstu državnog budžeta za narednu godinu.

Više sredstava za pomoć Petrinji

„Sve službe pretražuju ruševine u centru Petrinje da vidimo da li je slučajno još negdje neko pod njima da bismo ga na vreme izvukli“, rekao je premijer.

Plenković je izjavio da je većina zgrada u centru je neupotrebljiva, donijet će se odluka o izdvajanju više sredsatva za pomoć Petrinji nakon razornog potresa, a propusnice se ukidaju za cijelu Hrvatsku.

„Razgovarajući sa stručnjacima s Građevinskog fakulteta koji su od jučer ovdje, najveći dio centra Petrinje, na temelju prvih preliminarnih procjena možemo ocijeniti da je u crvenom, što znači da velika većina tih zgrada nije upotrebljiva”, rekao je Plenković novinarima u Petrinji.

Izvor: Agencije