SPC 18. februara bira novog patrijarha

Sinod je sjednicu održao u četvrtak, 24. decembra 2020. godine, na kojoj je odlučeno da se sazove Sveti Arhijerejski Sabor za izbor novog poglavara SPC.

Sabor će biti održan 18. febuara 2021. godine, saopšteno je iz Kancelarije Svetog Arhijerejskog Sinoda (EPA)

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve donio je odluku da se sazove Sveti Arhijerejski Sabor za izbor novog poglavara SPC, koji će se održati 18. februara 2021. godine, prenosi Tanjug.

Sinod je sjednicu održao u četvrtak, 24. decembra 2020. godine, na kojoj je odlučeno da se sazove Sveti Arhijerejski Sabor za izbor novog poglavara SPC.

Sabor će biti održan 18. februara 2021. godine, saopšteno je iz Kancelarije Svetog Arhijerejskog Sinoda.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Irinej, preminuo je 20. novembra u 91. godini poslije borbe sa korona virusom.

Patrijaršijske dužnosti, nakon smrti patrijarha Irineja, preuzeo je Sveti Sinod SPC, u skladu sa članom 62. Ustava SPC, a Sinodu, do izbora novog patrijarha, predsjedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Procedura izbora patrijarha

Izbor patrijarha se sprovodi najkasnije za tri mjeseca od dana kada je prijestol patrijarha upražnjen.

Kandidati za patrijarha mogu biti svi aktivni eparhijski arhijereji koji najmanje pet godina upravljaju eparhijama, podsjećaju srbijanski mediji.

Patrijarh se bira tajnim glasanjem. Za izbor patrijarha biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora. Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova.

Imena trojice vladika stavljaju se svako u posebnu kovertu. Ona se potom zapečati i stavlja u evanđelje koje se odnosi u oltar hrama. Prethodno izabran duhovnik – neko od uglednih monaha, koji će, kada predsjedavajući Izbornog savjeta pozove, a nakon molitve priziva Duha svetog da izbor bude po volji Božjoj, izvući iz evanđelja jednu od tri zapečaćene koverte.

Kovertu predaje predsjedavajućem Izbornog sabora, koji je otvara kovertu i saopštava ime novog patrijarha srpskog – ovog puta 46. po redu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO