Pešter ‘prekriven’ snijegom, sela oko Sjenice ostala bez struje

Najteža je situacija na Pešterskoj visoravni i u ruralnim dijelovima opštine Sjenica gdje su pojedina sela ostala bez snabdeijavanja električnom energijom.

U nekim dijelovima na jugu Srbije sniježnio pokrivač "debeo" 30 centimetara (Arhiva)

Ka svim selima na Pešterskoj visoravni jutros je upućeno 15 mašina za čišćenje snijega, kazao je predsjednik opštine Sjenica Munib Mujdagić i naveo za RTS da je napadalo i do 30 centimetara snijega.

Magistralni i regionalni putevi su prohodni, ali su zavijani putevi od Karajukića bunari ka Boljarama i Crvskom.

Mujdagić je podsjetio da Opština Sjenica održava više od 700 kilometara puteva ka udaljenim selima.

Bez struje su mještani sela Bare, Gonje i Šare sa ukupno oko 800 ljudi, a u Sjenici nema jedne faze.
Očekuje se da monteri Elektrodistribucije poprave mrežu tokom dana.

Drugdje u Srbiji, prenosi RTS, bez struje je 1.500 domaćinstava u požeškom kraju, a kod Kraljeva monteri rade na dalekovodu kojeg je oborio snijeg.

Pojedina sela ostala bez struje

U selima u okolini Sjenice snijeg ne prestaje da pada već satima, pojedina sela potpuno su odsječena od glavnog puta, a oko 1.000 mještana uslijed nevremena ostalo je bez električne energije, izjavio je Miljan Konatar iz MZ Bare na Pešteru.

“Putevi su neprohodni, u selima nema struje. Mještani su u velikom problemu”, rekao je Konatar za regionalnu agenciju RINA.

On je naveo da su u pojedinim selima mještani ostali i bez medicinske pomoći, jer je vozač saniteta doživio moždani udar i njega su jedva izvukli na glavni put, kako bi mu bila pružena neophodna medicinska pomoć.

Kolašin sinoć bio bez struje

Područje crnogorske Opštine Kolašin ostalo je bez napajanja električnom energijom zbog izuzetno loših vremenskih uslova, saopšteno je sinoć iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Do kvara je, kako su kazali, došlo na dalekovodu “Kolašin – Mojkovac”.

“Ekipe su na terenu i pored loših vremenskih uslova pokušaće da lociraju i saniraju kvar”, naveli su iz CEDIS-a na Facebooku.

Dodaju da su, uslijed problema na mreži kompanije Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), bez napajanja Andrijevica, Plav i Gusinje.

Iz te kompanije ranije su naveli da je zbog jakog nevremena, koje je zahvatilo cijelu Crnu Goru, dio sjevera zemlje bio bez napajanja električnom energijom.

“Vlažni snijeg koji je posebno problematičan za mrežu jer stvara dodatni teret na provodnicima i kida ih, padao je danas u cijeloj sjevernoj regiji Crne Gore. Ekipe su na terenu od jutros i uspjele su da stabilizuju napajanje u gotovo svim sjevernim opštinama. Ima još posla u ruralnom dijelu pa ekipe i dalje predano rade na uspostavljanju napajanja”, piše na Facebook nalogu CEDIS-a.

Objavljene su i fotografije dalekovoda 10 kV Skrbuša na koji je, kako su naveli iz CEDIS-a, palo veliko stablo.

Izvor: Agencije