Zapadni Balkan se bori sa snježnim nevremenom

Zimske službe zemalja regije upozaravaju da se na put ne kreće bez neophodne opreme.

Snijeg otežao odvijanje saobraćaja (EPA)
Snijeg otežao odvijanje saobraćaja (EPA)

U centru glavnog grada Bosne i Hercegovine situacija je teška s obzirom da je snijeg prekrio glavnu saobraćajnicu od Ilidže do Baščaršije.

Situacija je izuzetno teška za vozače teretnih vozila na međugradskim relacijama i po planinskim prevojima.

Iz BIHAMK-a vozače pozivaju na oprez zbog ugaženog snijega na kolovozu u višim predjelima.

Izdvaja se otežano saobraćanje na putu Mokro-Rogatica, preko Romanije, gdje je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca.

Kolovoz je zasniježen i na putnim pravcima Semizovac-Kladanj, Trnovo-Foča, Han Pijesak-Vlasenica, Teslić-Banja Luka, Bugojno-Kupres-Livno, Glamoč-Mrkonjić Grad i Posušje-Jablanica.

Iz AMS-a apeluju da vozači na svim putnim pravcima voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Temperatura na Dinari padala do -7 stepeni

U Hrvatskoj, susnježica i snijeg padaju u Gorskom kotaru i Lici, u Banovini, Moslavini, zapadnoj Slavoniji. Prema posljednjim informacijama, trenutačno je snježni pokrivač najviši u Gorskom kotaru (30 cm), u Begovom Razdolju.

Na snijeg treba računati i idućih sati, uglavnom na području Gorskog kotara i Like. Zimskom dojmu doprinosi i jaka i olujna bura pa je zatvorena za sav promet dionica A1 od svetog Roka do Posedarja, kao i Jadranska magistrala od Karlobaga do Svete Marije Magdalene.

I u nastavku dana treba računati na orkanske udare bure, kišu duž obale, osobito na području Dalmacije. Lokalno su moguće nevere, koje može pratiti tuča, pa i pojava pijavica.

Jutros je najniža temperatura na Dinari gdje se temperatura spušta na -7 Celzijevih stupnjeva na samom vrhu, a snježna granica spustila se ispod 700 metara nadmorske visine.

U višim predjelima planine palo je oko 5 centimetara snijega. Snijeg također pada na Biokovu i snježna granica nalazi se na oko 900 metara nadmorske visine, a snježni pokrivač se stvara iznad 1000 metara.

Ne kretati na put bez zimske opreme

Putevi Srbije saopštili su danas da se na dionici Valjevo – Bogdanovića brdo – Divčibare saobraćaj odvija otežano zbog snježnih padavina i nakon zastoja zbog autobusa koji se prethodno prepriječio na putu.

Vozačima se savjetuje da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, da koriste zimske pneumatike, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja zimskim uslovima na putu.

Kako se dodaje u saopštenju, na teritoriji Užica je zbog snježnih padavina na snazi zabrana za šlepere i kamione sa prikolicom na putevima I B i II reda.

Zabrane za šlepere i kamione sa prikolicom su na snazi na sljedećim putnim pravcima – Šabac – Koceljeva – Valjevo – Podbukovi, Mionica – Brežđe – Divčibare – Kaona, Šabac – Volujac – Zavlaka – Banja Badanja – Krupanj – Gračanica.

Šleperima i kamionima sa prikolicom zabranjeno je da koriste i putne pravce Krst – Korenita – Krupanj, Debrc – Banjani – Ub – Novaci – Koceljeva – Šabačka Kamenica – Donje Crniljevo – Osečina – Gunjaci – Pecka – Ljubovija, Valjevo – Poćuta – Debelo brdo, Krupanj – Šljivova, Valjevo – Lelić – Mravinjci, Šarena Bukva (Mačkov Kamen) – Stolice, Mravinjci – Povlenska Kosa, Lis – Kravarica – Ljetine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO