Zapadni Balkan se bori sa snježnim nevremenom

Zimske službe zemalja regije upozaravaju da se na put ne kreće bez neophodne opreme.

Snijeg otežao odvijanje saobraćaja (EPA)

U centru glavnog grada Bosne i Hercegovine situacija je teška s obzirom da je snijeg prekrio glavnu saobraćajnicu od Ilidže do Baščaršije.

Situacija je izuzetno teška za vozače teretnih vozila na međugradskim relacijama i po planinskim prevojima.

Iz BIHAMK-a vozače pozivaju na oprez zbog ugaženog snijega na kolovozu u višim predjelima.

Izdvaja se otežano saobraćanje na putu Mokro-Rogatica, preko Romanije, gdje je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca.

Kolovoz je zasniježen i na putnim pravcima Semizovac-Kladanj, Trnovo-Foča, Han Pijesak-Vlasenica, Teslić-Banja Luka, Bugojno-Kupres-Livno, Glamoč-Mrkonjić Grad i Posušje-Jablanica.

Iz AMS-a apeluju da vozači na svim putnim pravcima voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Temperatura na Dinari padala do -7 stepeni

U Hrvatskoj, susnježica i snijeg padaju u Gorskom kotaru i Lici, u Banovini, Moslavini, zapadnoj Slavoniji. Prema posljednjim informacijama, trenutačno je snježni pokrivač najviši u Gorskom kotaru (30 cm), u Begovom Razdolju.

Na snijeg treba računati i idućih sati, uglavnom na području Gorskog kotara i Like. Zimskom dojmu doprinosi i jaka i olujna bura pa je zatvorena za sav promet dionica A1 od svetog Roka do Posedarja, kao i Jadranska magistrala od Karlobaga do Svete Marije Magdalene.

I u nastavku dana treba računati na orkanske udare bure, kišu duž obale, osobito na području Dalmacije. Lokalno su moguće nevere, koje može pratiti tuča, pa i pojava pijavica.

Jutros je najniža temperatura na Dinari gdje se temperatura spušta na -7 Celzijevih stupnjeva na samom vrhu, a snježna granica spustila se ispod 700 metara nadmorske visine.

U višim predjelima planine palo je oko 5 centimetara snijega. Snijeg također pada na Biokovu i snježna granica nalazi se na oko 900 metara nadmorske visine, a snježni pokrivač se stvara iznad 1000 metara.

Ne kretati na put bez zimske opreme

Putevi Srbije saopštili su danas da se na dionici Valjevo – Bogdanovića brdo – Divčibare saobraćaj odvija otežano zbog snježnih padavina i nakon zastoja zbog autobusa koji se prethodno prepriječio na putu.

Vozačima se savjetuje da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, da koriste zimske pneumatike, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja zimskim uslovima na putu.

Kako se dodaje u saopštenju, na teritoriji Užica je zbog snježnih padavina na snazi zabrana za šlepere i kamione sa prikolicom na putevima I B i II reda.

Zabrane za šlepere i kamione sa prikolicom su na snazi na sljedećim putnim pravcima – Šabac – Koceljeva – Valjevo – Podbukovi, Mionica – Brežđe – Divčibare – Kaona, Šabac – Volujac – Zavlaka – Banja Badanja – Krupanj – Gračanica.

Šleperima i kamionima sa prikolicom zabranjeno je da koriste i putne pravce Krst – Korenita – Krupanj, Debrc – Banjani – Ub – Novaci – Koceljeva – Šabačka Kamenica – Donje Crniljevo – Osečina – Gunjaci – Pecka – Ljubovija, Valjevo – Poćuta – Debelo brdo, Krupanj – Šljivova, Valjevo – Lelić – Mravinjci, Šarena Bukva (Mačkov Kamen) – Stolice, Mravinjci – Povlenska Kosa, Lis – Kravarica – Ljetine.

Izvor: Agencije