Prizemljeni avioni Montenegro Airlinesa

Crnogorska je vlada u četvrtak objavila da zbog pravila Evropske unije i domaćih zakona o državnoj pomoći više nijedan euro ne mogu uplatiti aviokompaniji.

Montenegro Airlines, Avioni, Zrakoplovi
Zaposlenima nisu isplaćene tri plate, a staž im nije uplaćivan pet godina (Al Jazeera)

Avioni crnogorskog nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines prizemljeni su u subotu, nakon što je nova vlade te zemlje prije dva dana objavila da će se pristupiti gašenju te kompanije koja godinama posluje s velikim gubicima i opstaje zahvaljujući pomoći državnog budžeta, prenosi Hina.

Montenegro Airlines osnovan je prije 26 godina.

“Usljed novonastale okolnosti koja se odnosi na odluku Vlade Crne Gore da u daljem periodu neće podržati postojanje nacionalne aviokompanije i koja izrazito negativno utiče na bezbjednost nastavka odvijanja aviosaobraćaja, procijenili smo da je u pitanju nivo rizika koji `Montenegro Airlines` ne može da prihvati. Od 26. decembra 2020. godine u cijelosti obustavljamo planirani promet”, saopćilo je vodstvo kompanije.

Sindikat šokiran odlukom Vlade

Crnogorska je vlada u četvrtak objavila da zbog pravila Evropske Unije i domaćih zakona o državnoj pomoći više nijedan euro ne mogu uplatiti aviokompaniji, koja je od države Crne Gore u posljednjih osam godina dobila 155 miliona eura, te da će se pristupiti gašenju tvrtke kroz stečaj.

Sindikat kabinskog osoblja u u pismu crnogorskoj vladi naveo je da je šokiran time što su iz medija saznali da će 350 zaposlenih u Montenegro Airlinesu ostati bez posla u kratkom roku, te su naveli kako očekuju hitan sastanak s premijerom Zdravkom Krivokapićem i nadležnim ministrima.

Zaposlenima nisu isplaćene tri plate, a staž im nije uplaćivan pet godina.

Stav crnogorske vlade da se ne može izbjeći gašenje nacionalne aviokompanije kritizirali su predstavnici prethodne vlasti, pa je tako bivši premijer Duško Marković saopćio da je vlada olako i neozbiljno likvidirala državnu kompaniju, crnogorski nacionalni i ekonomski brend.

Iscrtano srce na nebu

“Nažalost, ovo je odnos Vlade prema stotinama porodica zaposlenih, a posebno prema pilotima i tehničkom osoblju kao najvećem resursu ove industrije, koji ćemo izgubiti trajno, iako smo u njih uložili desetine miliona eura”, rekao je Marković.

Na posljednjem letu Montengro Airlinesa na relaciji Podgorica – Beograd, pilot Nikola Pavlićević na poseban se način oprostio od crnogorske nacionalne aviokompanije, tako što je putanjom leta aviona iscrtao srce na nebu iznad Crne Gore.

On je po povratku u Crnu Goru pojasnio da je na redovnom sastanku posade dogovoreno da se, uz odobrenje Službe kontrole leta, napravi malo odstupanje od redovne trase i iznad Podgorice, Kolašina, Mojkovca, Nikšića, slobodnim letom “iscrta” srce.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada