CG: ‘Zeleno svjetlo’ za izmjene Zakona o vjeroispovijesti

Zakonodavni odbor se većinom glasova izjasnio da su predložene izmjene tog zakona u skladu sa Ustavom Crne Gore.

Od 12 članova Odbora pet je bilo protiv izmjena (EPA)

Prijedlog izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti dobio je “zeleno svjetlo” u Zakonodavnom odboru Skupštine Crne Gore.

Odbor se većinom glasova izjasnio da su predložene izmjene tog zakona u skladu s Ustavom Crne Gore i pravnim sistemom, prenosi Tanjug.

Ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, nakon rasprave, nije odgovarao na pitanja poslanika, iako su to očekivali.

Uskraćeni odgovori

Zastunik najjače opozicie stranke, Demokratske partije socijaldemokrata (DPS), Andrija Nikolić saopćio je da se to do sada nikada nije dešavalo te da su ostali uskraćeni za odgovore na pitanja koja su postavili, prenosi portal Radio-televizije Crne Gore.

Od 12 članova Odbora pet je bilo protiv.

Lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević saopćili su ranije u petak da, kao lideri stranaka, imaju obavezu prema Srpskoj pravoslavnoj crkci (SPC) i biračima da glasaju za usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da oni koji podržavaju Milivoja Katnića i Zorana Lazovića više neće imati njihovu podršku.

“Nemamo sumnju da ćemo dobiti većinsku podršku za odbranu naših programskih i ideoloških načela oko kojih smo se okupili u koaliciji Za budućnost Crne Gore. U istoj vlasti ne mogu istovremeno biti DF i Katnić i Lazović. Mi nismo isto društvo, a izbor je jednostavan: DF ili mafija”, poručila su trojica lidera.

Oni su to kazali nakon izjave Specijalnog državnog tužilaštva da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i zamjenik direktora policije Zoran Lazović imaju bezrezervnu podršku Dritana Abazovića za nastavak obavljanja fukcija na kojima su.

Obaveza samo prema SPC-u

U zajedničkom saopćenju trojice lidera se navodi da je DF ranije već saopćio da nakon izbora Vlade Zdravka Krivokapića više neće trpjeti nikakve ucjene, niti će dopustiti da oni koji su u ime predsjednika Crne Gore i čelnika DPS-a Mila Ðukanovića progonili glasače tog saveza, kao i njih, nastave s obavljanjem najodgovornijih funkcija u tužilačkom i bezbjednosnom sektoru.

“Još jedino imamo obavezu prema SPC-u i njihovim glasačima da glasamo za Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a oni koji bezrezervno podržavaju Katnića i Lazovića više neće imati našu podršku”, poručila su trojica lidera.

To će, ističu, biti njihova platforma na sastanku koji će inicirati s predsjednicima svih stranaka, članica tog saveza, od kojih će tražiti da se odrede prema izjavi Specijalnog tužilaštva.

Izvor: Agencije