Ustavni sud BiH: Mjere kriznog štaba neustavne

Odluke Kriznog štaba FBiH o zabrani kretanja i obaveznom nošenju zaštitnih maski su neustavne odlučio Ustavni Sud BiH.

Donešene mjere su miješanje u osnovna ljudska prava i slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava (Al Jazeera)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas elektronskim putem održao redovnu, 120. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na kojoj je donio odluku da mjera ograničena kretanja i nošenja maski tokom pandemije korona virusa predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava.

Odluke Kriznog štaba bh. entiteta Federacija BiH o zabrani kretanja i obaveznom nošenju zaštitnih maski je “miješanje u osnovna ljudska prava i slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava”, ustvrdio je Ustavni sud BiH.

“U konkretnom slučaju u pitanju su prava na privatni život i na slobodu kretanja, koje je izvršeno naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja kriznih štabova ministarstava zdravstva”, stoji u odluci Ustavnog suda.

Mjere uvedene zbog porasta zaraženih

Navodi se da odluka Kriznog štaba ministarstava zdravstva predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava s obzirom na to da je “izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od strane najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti”.

Mjera zabrane kretanja u vremenskom periodu od 11 sati do pet ujutro je uvedena 10. novembra uslijed porasta broja novozaraženih korona virusom, a pratile su je mjere obaveznog nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Nakon donošenja mjera sarajevski advokati su uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH te tražili da preispitaju donesene mjere kao i to da do konačne odluke ukinu mjeru Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Izvor: Agencije