Hrvatska: U prvoj fazi vakcinacija na licu mjesta

Prve doze vakcine protiv COVID-a 19 hrvatski građani će dobiti u nedjelju i ponedjeljak.

U Hrvatsku za početak stiže simbolična količina od 9.750 vakcina (Armin Durgut/PIXSELL)

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Sanja Kurečić-Filipović izjavila je u utorak kako će se u prvoj fazi vakcinacije protiv korona virusa građani vakcinisati na licu mjesta, a da još nije do kraja definirano kako će se provesti vakcinacija ostatka stanovništva.

“To je otvorna tema, o kojoj se raspravlja, još uvijek ništa nije zaključeno, no vjerujem da će se odluka brzo donijeti”, odgovorila je ona na upit kako se planira provesti vakcinacija, kroz domove zdravlja ili na određenim “punktovima”, poput dvorana.

“U prvoj fazi, u nedjelju i ponedjeljak, 27. i 28. prosinca, u pravilu će se cijepiti na licu mjesta”, rekla je Kurečić-Filipović za Hrvatski radio.

Podsjetila je da u Hrvatsku za početak stiže simbolična količina od 9.750 vakcina, koja će biti raspodijeljena na najugroženije korisnike, one u domovima za starije i zdravstvene radnike koji rade s COVID pacijentima, prenosi Hina.

Brzina vakcinacije važan faktor

Napominje da u Hrvatskoj, zahvaljujući sistemu vakcinacije protiv gripe, postoji razrađen sistem, u kojem domovi zdravlja i ljekari imaju iskustva, ali da, zbog karakteristika nove vakcijne, poput potrebe da se čuva na niskim temperaturama, neki ljekari smatraju da bi bilo bolje organizirati vakcinaciju kroz određene punktove.

No, to je još na razmatranju, rekla je Kurečić-Filipović.

Virusni imunolog sa Medicinskog fakulteta u Rijeci Stipan Jonjić nada se da će se postići što veća vakcinacija, barem 70 posto.

“Ako postignemo 70 i više posto, to bi bilo relativno dobro, no bilo bi bolje da bude 80 posto”, kaže Jonić i predlaže da se u provedbi vakcinacije razmisli o “punktovima”, tačkama koje bi imale sve potrebne sadržaje.

Iako vakcina dolazi, a brojke zaraženih su u padu, razloga za opuštanje nema, poručiko je Marijo Parčina, klinički mikrobiolog i epidemiolog zaraznih bolesti sa Kliničke bolnice u Bonnu.

“Razloge za opuštanje nema. Mora se cijepiti u dvije doze i mora se puno ljudi cijepiti, brzina procjepljivanja je jedan od važnih faktora”, rekao je Parčina.

Izvor: Agencije