Dodikov kabinet: Ikona poklonjena Lavrovu porodična ostavština

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH navode kako ikona poklonjena ruskom šefu diplomatije nije ukradena.

Poslije informacije da je ikona vlasništvo Ukrajine, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je saopćilo da će spornu ikonu koju je Dodik poklonio Lavrovu, „vratiti darodavcu“ (EPA)

Ikona Svetog Nikole, koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona, saopćeno je iz Dodikovog kabineta, prenosi agencija Beta.

„Salve izmišljotina i neistina uslijedile su poslije pogrešne početne medijske prezentacije da je riječ o ikoni koja je dio kulturne baštine i nacionalno blago, što nigdje nije ustanovljeno“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako to „potvrđuje i činjenica da ni sedam dana poslije uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona, niti da je ko potražuje ili da je dio bilo čije kulturne baštine“.

„Uprkos tome širenje neistina u javnosti se nastavlja“, istakli su u saopćenju.

Iz kabineta su naglasili da poklonjena ikona „ima svoju tržišnu vrijednost, ali da se njena vrijednost, prije svega, ogleda u tome što je riječ o osveštanoj pravoslavnoj ikoni velikog sveca, što je svakom hrišćaninu veoma poznato“.

„Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručio poklon šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, u javnosti su iznijeti brojni netačni navodi i lažne optužbe od pojedinih medija, takozvanih eksperata, visokih zvaničnika BiH, pa čak i pojedinaca iz Republike Srpske“, piše u saopćenju.

Bratski odnosi dva naroda

Još su naveli da „niko i ništa, a najmanje gnusne neistine ne mogu pokvariti bratske odnose dva pravoslavna naroda, kao ni odnose srpskog člana Predsjedništva BiH i političkog rukovodstva Rusije“.

Ministarstvo kulture i informativne politike Ukrajine saopćilo je da je ikona iz Luganska, koju je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u vlasništvu Ukrajine.

Na ikoni je, kako je navedeno, pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode koja je osnovana 1926. godine u Odeskom historijsko-arheološkom muzeju.

Poslije informacije da je ikona vlasništvo Ukrajine, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je saopćilo da će spornu ikonu koju je Dodik poklonio Lavrovu, „vratiti darodavcu“, kao i da će putem Interpola zatražiti da se istraži cijeli slučaj.

Izvor: Agencije