BiH istražuje spornu informaciju o načinu prelaska srbijanske granice

Srbijanski predsjednik demantirao je da bh. državljani sa prostora entiteta Republika Srpska imaju povlašten tretman prilikom ulaska u Srbiju.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je da će biti ukinute mjere o zabrani ulaska građana BiH u Srbiju [Granična policija BiH]

Granična policija Bosne i Hercegovine pokrenula je istragu u vezi informacije da je bosanskohercegovačkim građanima od ponedjeljka potreban PCR test prilikom ulaska u susjednu Srbiju, isključujući bh. državljane koji žive na prostoru bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, što su u utorak demantirali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka te zemlje Ana Brnabić.

U ponedjeljak je objavljeno da je građanima Bosne i Hercegovine potreban negativan PCR test za ulazak u Srbiju, s izuzećem građana koji žive na području entiteta Republika Srpska, što je izazvalo oštre reakcije kod dijela bosanskohercegovačke javnosti, ocjenjujući takvu odluku diskriminatornom.

‘Informacija došla iz Srbije’

Informacija je u ponedjeljak potvrđena i u Graničnoj policiji BiH, iz koje se pozivaju na informaciju koju su dobili od srbijanskih kolega.

“21.12.2020 u 12:50 policijski službenici Granične policije BiH obaviješteni su od Granične policije Republike Srbije, da je došlo do izmjene odluke Vlade R. Srbije prilikom ulaska stranih državljana u R. Srbiju tako da državljani BiH iz entiteta Republika Srpska mogu ući u R. Srbiju bez PCR testa s tim sto prilikom ulaska moraju ići u izolaciju deset dana i moraju navesti točnu adresu na kojoj će boraviti tijekom izolacije“, rekla je Al Jazeeri glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

„Policijski službenici GP navedenu informaciju su proslijedili u sjedište Granične policije BiH“.

„Ravnatelj GP Zoran Galić pokrenuo je istragu u vezi dotoka ove informacije koja je u hitnom izvješću GP te u skladu sa zakonom bit će poduzete mjere da se razriješi nesporazum u javnosti“, rekla je Vican.

Razgovarali Komšić i Vučić

Način ulaska u Srbiju isti je za sve državljane Bosne i Hercegovine, bez obzira u kojem bosanskohercegovačkom entitetu živjeli, rečeno je danas tokom razgovora člana bosanskohercegovačkog Predsjedništava Željka Komšića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Predsjednik Komšić je upravo razgovarao s predsjednikom Vučićem oko tretmana koji važi za ulazak bh. građana u Srbiju. Predsjednik Vučić je rekao da nije tačna informacija da je uveden različit tretman za građane”, kazao je ranije u utorak za Al Jazeeru Komšićev savjetnik za medije Nihad Hebibović.

“Za sve građane Bosne i Hercegovine važi isti tretman”, rekao je Hebibović, pozivajući se na razgovor Komšića i Vučića.

Dodao je kako je Vučić najavio da će biti ukinute mjere o zabrani ulaska građana Bosne i Hercegovine u Srbiju.

Srbija je od ponedjeljaka uvela obavezu posjedovanja negativnog PCR testa za građane koji ulaze na područje te zemlje, kao dio mjera u borbi protiv korona virusa.

Izvor: Al Jazeera