Karakačanov: Makedonski identitet nije odvojen od bugarskog

Za bugarskog ministra odbrane sada je problem što u Sjevernoj Makedoniji nema bugarskih medija koji će širiti propagandu istočnog susjeda.

Krasimir Karakačanov: Bugari i Makedonci govore isti jezik, (EPA)

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov izjavio je da svako ko je pročitao više od pet strane historije zna da ne postoji makedonski identitet odvojen od bugarskog.

“Svaki normalan čovjek koji je pročitao više od pet strana historije zna da ne postoji makedonski identitet, odvojen od bugarskog prije 1944. godine”, poručio je on.

Karakačanov je ponovo rekao da Bugari i Makedonci govore isti jezik, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal Plusinfo.

‘Nema bugarskih medija u S. Makedoniji’

“Ne možeš jesti ruku koja ti pomaže i koja ti je bratski i blagorodno data u bukvalnom smislu, a bratski zato što smo mi jedan narod i govorimo jedan jezik”, rekao je Karakačanov.

Za bugarskog ministra odbrane sada je problem što u Sjevernoj Makedoniji nema bugarskih medija koji će širiti propagandu istočnog susjeda.

“Bugarskih medija u Makedoniji nema. Ima srpskih, ima svakakvih, ali bugarskih nema. I Skoplje nastavlja tvrditi da su oni normalno, demokratsko i pluralno društvo. Za 30 godina, koliko je Makedonija nezavisna država, nijedan bugarski medij se nije odlučio izvaditi licencu i širiti se. Po kablovskim mrežama nema bugarske televizije, po trafikama nema bugarska štampa. Oni tvrde da su promijenili odnos prema Bugarskom i vi vjerujete u to? Ja im ne vjerujem”, zaključio je Karakačanov.

Izvor: Agencije