EIB: Još 65 miliona eura kredita za Zapadni Balkan

Nova kreditna linija Evropske investicione banke će pomoći ublažavanju ekonomskog šoka izazvanog pandemijom COVID-19.

EIB je investirala ukupno 4,1 milijardu eura u sektor MSP na Zapadnom Balkanu (EPA)

Evropska investiciona banka (EIB) i ProCredit grupa dogovorile su novu kreditnu liniju od 65 miliona eura za podršku malim i srednjim firmama na Zapadnom Balkanu i za brži oporavak od krize koju je uzrokovao COVID-19.

Ta transakcija osigurava prijeko potrebno finansiranje kompanija u Srbiji, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini i riješava njihove potrebe za obrtnim kapitalom, likvidnošću i investicijama dok se suočavaju s aktuelnom pandemijom, prenosi Tanjug saopćenje EIB-a.

Kredit EIB-a će, kako je navedeno, pomoći ublažavanju ekonomskog šoka izazvanog pandemijom COVID-19, podržati kompanije, zadržati radna mjesta i održati male firme u cijeloj rrgiji.

Kreditna linija je dio paketa finansijske podrške Evropske komisije za Zapadni Balkan u iznosu od 3,3 milijarde eura, od čega je 1,7 milijardi eura iz EIB-a namijenjeno podršci održivom društvenom i ekonomskom oporavku regije.

Ublažavanje ekonomske recesije i poticaj rasta

Krediti EIB-a za privatni sektor prate nastojanja Team Europea u pružanju podrške Zapadnom Balkanu.

Do danas je EIB investirala 4,1 milijardu eura u sektor MSP na Zapadnom Balkanu, zadržavajući više od pola miliona radnih mjesta.

Lilyana Pavlova, potpredsjednica EIB-a nadležna za Zapadni Balkan, kaže da se očekuje da će COVID-19 posebno surovo utjecati na sektor malih i srednjih preduzeća, koji čine oko 73 posto ukupne zaposlenosti na Zapadnom Balkanu.

“Ova aktivnost dolazi u pravo vrijeme kako bi se pomoglo regiji u ublažavanju ekonomske recesije, osiguranju zapošljavanja i poticanju rasta. Kao što je ranije bio slučaj, EIB je još jednom izrazio snažnu podršku napretku razvoja privatnog sektora u približavanju standardima Evropske unije i stvaranju snažnog zajedničkog regionalnog tržišta s povećanom konkurentnošću i mogućnostima zapošljavanja”, rekla je Pavlova.

Izvor: Agencije