BiH ne kontrolira granice ni dvije sedmice nakon apela epidemiologa

Federalno ministarstvo zdravstva zatražilo je 8. decembra da i državljani Srbije i Hrvatske pri ulasku u BiH moraju imati negativan PCR test.

Hrvatska od 23. decembra najavljuje zabranu kretanja između županija, dok Srbija uvodi obavezno posjedovanje negativnog PCR-a testa prilikom prelaska srbijanske granice (EPA)

Bosna i Hercegovina još uvijek nije pooštrila mjere prelaska državne granice sa građana iz susjednih zemalja, skoro dvije sedmica nakon što je Federalni krizni štab to zatražio, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u regiji.

Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine potvrđeno je Al Jazeeri da su zaprimili zahtjev Federalnog kriznog štaba za uvođenje PCR testa za građane koji u BiH ulaze iz susjednih zemalja. No, da bi prijedlog bio upućen na odlučivanje u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, potrebno je mišljenje i Ministarstva civilnih poslova BiH, u kojem pak čekaju na stav drugog bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Da bi Ministarstvo civilnih poslova ovaj prijedlog Federalnog kriznog štaba uputilo Vijeću ministara na izjašnjenje, potrebno je da mišljenja dostave i nadležni organi Republike Srpske i Brčko Distrikta. Ministarstvo je zatražilo mišljenja i čeka se odgovor, rečeno je Al Jazeeri u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Federalno ministarstvo zdravstva zatražilo je 8. decembra da državne vlasti izdaju naredbu da svi državljani uključujući i one iz Srbije i Hrvatske pri ulasku u BiH moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati, kakvo pravilo važi i za državljane koji dolaze iz drugih zemalja.

Pred nama su božićni blagdani koji obilježavaju pripadnici katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, zatim i Nova godina pa je potrebno pravovremeno poduzeti protuepidemijske mjere da bi se spriječilo daljnje širenje virusa, naveli su iz Federalnog ministarstva zdravstva, prema dopisu kojeg su prenijeli bosanskohercegovački mediji.

Zbog svega navedenog predložili su Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH da upute zajednički prijedlog odluke prema Vijeću ministara BiH te da se njome naredi da svi strani državljani koji dolaze iz inostranstva, uključujući i one iz zemalja okruženja moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati računajući od dana ulaska u zemlju.

Hrvatska je obavezan PCR tekst za građane Bosne i Hercegovine uvela od početka pandemije, dok je istu odluku od ponedjeljak uvela i Srbija.

Apel ljekara

Ljekari u Bosni i Hercegovini apeluju da državne vlasti odbace političke motive kod donošenja epidemioloških mjera, da poštuju uputstva epidemiologa, kako bi se izbjeglo dodatno pogoršanje epidemiološke situacije, za koju se u Bosni i Hercegovini čini da je pod kontrolom.

Hrvatska od 23. decembra najavljuje zabranu kretanja između županija, dok Srbija uvodi obavezno posjedovanje negativnog PCR-a teksta prilikom prelaska srbijanske granice

Delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine i ljekar Dragan Stevanović rekao je Al Jazeeri da vrijeme igra značajnu ulogu kod epidemijskih kriza, te da se samo epidemiološkim mjerama donesene u pravi trenutak može smanjiti pritisak na zdravstveni sistem u zemlji.

„Kada 50.000 ljudi uđe preko granice, kao što sada jeste pritisak dijaspore, nakon toga vam mjere ne pomažu“, rekao je Stevanović.

„Vrijeme je vrlo važno u ovom slučaju“, dodao je, odbacujući da bilo kakav motiv, uključujući i ekonomski, može biti iznad zdravlja građana.

Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH također je pozvao vlade u Bosne i Hercegovine da poštuju upute epidemiologa kako bi se izbjegao pritisak na zdravstveni sistem u zemlji.

Hrvatska od 23. decembra najavljuje zabranu kretanja između županija, dok Srbija uvodi obavezno posjedovanje negativnog PCR-a testa prilikom prelaska srbijanske granice.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO