BiH i dalje bez saglasnosti da pooštri mjere na granici sa Srbijom i Hrvatskom

Bosanskohercegovački građani koji žive na području RS-a ne trebaju negativan PCR test za ulazak u Srbiju; ta odluka na važi za građane iz FBiH.

Zemlje širom svijeta uvode stroge mjere uoči božićnih i novogodišnjih praznika kako se epidemiološka situacija ne bi dodatno pogoršala (EPA)

Republički štab za vanredne situacije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska nije se očitovao o apelu epidemiologa iz Federacije Bosne i Hercegovine koji traže strožiju kontrolu granice Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama, sudeći prema saopćenju dostavljenom medijima u ponedjeljak navečer.

Federalno ministarstvo zdravstva zatražilo je 8. decembra da državne vlasti izdaju naredbu da svi građani uključujući i one iz Srbije i Hrvatske pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati, kakvo pravilo važi i za državljane koji dolaze iz drugih zemalja, ali zahtjev još nije dobio podršku iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Zemlje Evrope, uključujući i Zapadni Balkan, koje su teško pogođene korona virusom uvode stroge mjere uoči božićnih i novogodišnjih praznika kako se epidemiološka situacija ne bi dodatno pogoršala, uključujući i zatvaranje granica. Hrvatske je, primjerice, zabranila putovanja i između županija.

Dvostruka pravila iz Srbije

Srbija je u ponedjeljak također izvijestila da za građane Bosne i Hercegovine uvodi obavezan PCR test ukoliko žele ući na teritoriju Srbije. Naknadno je saopćeno da bosanskohercegovački građani koji žive na području RS-a ipak ne trebaju negativan PCR test za ulazak u Srbiju, dok takva odluka na snazi ostaje za građane koji žive na području drugog entiteta Federacija BiH, što je izazvalo kritike na društvenim mrežama, uključujući i one za diskriminaciju. Građani iz RS-a koji u Srbiju uđu bez PCR testa moraju pak u desetodnevnu izolaciju.

U Bosni i Hercegovini još ne postoji konsenzus zdravstvenih vlasti oko oštrijih kontrola na državnoj granici za građane koji u BiH ulaze iz susjednih zemalja.

Pred nama su božićni blagdani koji obilježavaju pripadnici katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, zatim i Nova godina pa je potrebno pravovremeno poduzeti protuepidemijske mjere da bi se spriječilo daljnje širenje virusa, naveli su iz Federalnog ministarstva zdravstva, prema dopisu kojeg su prenijeli bosanskohercegovački mediji.

Da bi Ministarstvo civilnih poslova ovaj prijedlog Federalnog kriznog štaba uputilo Vijeću ministara na izjašnjenje, potrebno je da mišljenja dostave i nadležni organi Republike Srpske i Brčko Distrikta. Ministarstvo je zatražilo mišljenja i čeka se odgovor, rečeno je Al Jazeeri u Ministarstvu civilnih poslova BiH. Dvije sedmice nakon zahtjeva federalnih zdravstvenih vlasti još uvijek nema stava iz RS-a.

Ljekari u Bosni i Hercegovini apelovali su u ponedjeljak da državne vlasti odbace političke motive kod donošenja epidemioloških mjera kako bi se izbjeglo dodatno pogoršanje epidemiološke situacije u zemlji, za koju se u Bosni i Hercegovini čini da je pod kontrolom, no mogla bi se pogoršati ukoliko se umjesto stručnih budu donosile političke odluke.

Izvor: Al Jazeera