Rezolucija Senata o Dejtonu: Nastaviti ustavne reforme u BiH

Poziv Bosni i Hercegovini da nastavi put ka učlanjenju u NATO i Europsku Uniju.

SAD, Senat
Rezolucijom se SAD poziva da usko surađuje s vladama država koje graniče s BiH (Arhiva)

Američki senat usvojilo je rezoluciju povodom obilježavanja 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Rezoluciju su 1. listopada predstavili senatori iz Ohija, demokrat Sharrod Brown i republikanac Rob Portman, javlja Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

Senat je usvojio dvostranačku rezoluciju kojom se prepoznaje 25. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

“Bosanski Srbi su koristitli koncentracione logore protiv muslimana – muškaraca, žena i djece – što je kulminiralo genocidom u srpnju 1995. godine kada je oko 8.000 muslimana-muškaraca i mladića pritvoreno i ubijeno. Zračni napadi, koje su predvodili Sjedinjene Države i NATO savez, doveli su 1. studenog 1995. godine do početka mirovnih pregovora u  zračnoj bazi Wright-Petterson u Daytonu, savezna država Ohio”, navodi se u obrazloženju rezolucije, koju je u Zastupničkom domu predstavio republikanski kongresmen Mike Turner, koji je u vrijeme održavanja mirovnih pregovora bio gradonačelnik Daytona.

Osuda kršenja ljudskih prava

Ovom se rezolucijom osuđuju sva kršenja ljudskih prava tijekom sukoba u Bosni i Hercegovini, ohrabruje se vlada Bosne i Hercegovine da nastavi put ka učlanjenju u NATO i Europsku Uniju te se naglašava važnost Dejtonskog mirovnog sporazuma kao temelja ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini uz promicanje političke, ekonomske, pravne i vjerske jednakosti i vrijednosti koje je postavila Europska unija.

Rezolucijom se poziva bosanskohercegovačka Vlada da nastavi ustavne reforme potrebne za pomirenje s prošlošću i kao temelj za zajedničku budućnost.

Navedeno je da Sjedinjene Države treba da usko surađuju s vladama država koje graniče s Bosnom i Hercegovinom, osobito onih koje su potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma da podrže punu implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije i balkanskih zemalja, što zahtijeva regionalnu suradnju.

Izvor: Al Jazeera