Varhelyi: Zapadni Balkan napreduje, još mnogo se mora uraditi

Oliver Varhelyi: U strateškom interesu Evroske unije je da regija što brže ispuni reforme i uđe u Uniju (EPA)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, povodom obilježavanja 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, kaže da je regija napredovala, ali da se ima još mnogo toga uraditi na unutrašnjim reformama, saradnji u regiji i jačanju ekonomije.

Naglasivši da su regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi “ključni za napredak ka Evropskoj uniji”, navodi da “za Srbiju i Kosovo to znači rad na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa pod posredovanjem EU-a”, prenosi Tanjug.

“Uvjereni smo da Zapadni Balkna pripada EU i oko toga se ne postavlja pitanje. Radimo na tome da regija postane punopravi dio EU-a”, poručio je Varhelyi u govoru pred zastupnicima Evropskog parlamenta i parlamentarcima zemalja Zapadnog Balkana.

Ocijenio je da je u “strateškom interesu EU-a da regija što brže ispuni reforme i uđe u Uniju”.

Uspostavljanje regionalnog tržišta

“Regija je od ključne važnosti za stabilnost, sigurnost i slobodu Evrope i naš je zadatak da vam pomognemo da prevaziđete postojeće probleme koji prozilaze iz ratova u Bosni i Hercegovini”, kazao je evropski komesar.

Naglašavajući važnost uspostavaljnja zajedničkog regionalnog tržišta, Varhelyi ocjenjuje da ono danas ima moć transformacije regije, ali i “ukidanje granica”, kao što je to bio slučaj pre 25 godina s Dejtonskim sporazumom.

Pored dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, komesar za proširenje kaže da je i ekonomsko približavanje regiona ključni instrument za brži proces integarcija regije.

Ukazuje da je upravo to cilj evropskog ekonomsko-investicionog plana za regiju.

“U oblastima transporta, energetike, životne sredine, digitalizacije i investiranju u mlade i privatni sektor možemo postići njaviše za najkraći vremenski rok i napaviti vidljivu razliku za građane već u narednih četiri do pet godina”, kaže Varhelyi.

Borell: EU nije cijela bez Balkana

Šef diplomatije EU-a Josep Borrell rekao je da EU neće biti ijela bez Zapadnog Balkana, ali i upozorava da zemlje regije mogu napredovati ka članstvu samo ako “stoje zajedno, ujedinjenih glava i srca u nalaženju zajedničkih osnova”.

Navodi da potpisivanje Dejtonskog sporazuma predstavlja važan čin za cijelu Evropu, koji, prema njegovim riječima, obilježava prestanak rata u srcu Evrope, koji je donio 100.000 poginulih i milone prognanih.

“Nakon 25 godina od potpisivanje Daytona, zemlje regije se odlučno pomjeraju, svaka svojom brzinom, ka EU”, kaže Borrell.

Pored reformskih obaveza neophodnih za napredak na putu eurointegracija, Borrell insistira i na pomirenju u regiji.

Izvor: Agencije