PIC pozvao političare da prestanu veličati ratne zločine i negirati genocid

Ruska Federacija se ne slaže sa zaključcima, saopćeno je iz OHR-a (Fena)

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) sastali su se putem videolinka 1. i 2. decembra kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji, kako se navodi, i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu.

Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika, obilježivši 25. godišnjicu Općeg okvirnog sporazuma za mir, parafiranog u Daytonu 21. novembra 1995. godine, a potpisanog u Parizu 14. decembra 1995. godine.

Upravni odbor PIC-a je saslušao izlaganja predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine i predstavnika Koalicije za slobodne i fer izbore “Pod lupom” i pozdravio njihove ocjene u pogledu provedbe i rezultata lokalnih izbora održanih 15. novembra, koji su se uglavnom odvijali u mirnoj atmosferi.

Apelirano je na sve građane Mostara da izađu na izbore 20. decembra, pridržavajući se epidemioloških mjera.

Upravni odbor PIC-a pozdravio je nedavno usvajanje revidirane Nacionalne strategije za ratne zločine.

Pozvao je političke lidere da ispune obećanje i javno odaju počast svim žrtvama rata i zauvijek prekinu retoriku koja bi osujetila napore na pomirenju, uključujući veličanje ratnih zločinaca, poricanje genocida i povijesni revizionizam.

Neophodne pravosudne reforme

Također je naglasio da su pravosudne reforme ključni prioritet i izrazio opredijeljenost da pomogne bh. vlastima u tom pogledu.

Posebno je naglasio potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) Bosne i Hercegovine radi uspostavljanja temeljitog postupka provjere imovine, s ciljem boljeg rješavanja sukoba interesa i drugih pitanja povezanih s integritetom, jačanja neovisnosti, integriteta i odgovornosti sudija, tužitelja i članova VSTV-a, te da bi se omogućio pravni lijek protiv odluka VSTV-a.

Upravni odbor PIC-a primio je k znanju odluku članova VSTV-a da se očituju povodom nedavnih dešavanja i podstiče ih da poduzmu odgovarajuće korake kojim će se povratiti povjerenje u tu instituciju.

Sljedeći sastanak Vijeća za provedbu mira bit će održan 1. i 2. juna 2021. godine, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, uz napomenu da se Ruska Federacija ne slaže s ovim communiquéom.

Izvor: Agencije