Albanija i S. Makedonija bez EU pregovora ove godine

Oliver Varhelyi: Pokušavamo pronaći rješenja za novi eurointegracioni korak Skoplja i Tirane (EPA)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi ocijenio je u srijedu da su sve manje šanse da Albanija i Sjeverna Makedonija do kraja godine dobiju pregovarčke okvire za početak pristupnih pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

“Još uvijek se nadam, ali nažalost, sve je manje izvjesno da ove godine možemo usvojiti pregovaračke okvire”, rekao je on u Evropskom parlamentu, tokom rasprave o situaciji na Zapadnom Balkanu, 25 godina nakon Dejtonskog sporazuma, prenosi Tanjug.

Naveo je da Evropska komisija i njemačko predsjedavanje EU-om i dalje rade sa zemljma članicama u pokušaju pronalaska rješenja za novi eurointegracioni korak Skoplja i Tirane.

‘Uložiti dodatne napore’

Varhelyi kaže da Sjeverna Makedonija “mora uložiti dodatne napore da izađe ususret zabrinutostima Bugarske”, kako bi se našlo rješenje koje je prihvatljivo objema zemljama.

Bugarska, zbog nesugalsica oko nacionalnog i kultunog identiteta Sjeverne Makedonije, trenutno blokira Skoplje na putu ka otvaranju prvih pregovarčkih poglavlja.

S druge starne, pojedine zemlje članice, na čelu s Nizozemskom i Francuskom, smatraju da Albanija nije postigla dovoljan nivo reformi u ključnoj oblasti vladavine prava da bi joj se dalo “zeleno svjetlo” za pregovarački okvir.

Izvor: Agencije