Zaev: Ne odustajemo od našeg identiteta i evropskog puta

Premijer Sjeverne Makedonije posjetio albansko mjesto Pustec gdje uglavnom žive građani makedonske nacionalnosti.

Zoran Zaev: Bugarska nema razloge da pokreće druge pretenzije (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, iz albanskog mjesta Pustec, gdje uglavnom žive građani makedonske nacionalnosti, izjavio je u petak kako ne odustaju od njihovog makedonskog identiteta.

Kazao je kako je za školu u Pustecu osigurano 30.000 eura sredstava od donacije za uređivanje i izgradnju sportskih terena oko škole, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal Plusinfo.

Na novinarsko pitanje oko odnosa s Bugarskom, kako prenosi albanski Top Channel, Zaev je rekao da se radi na otklanjanju problema za koji “ne znamo o čemu je problem”.

“Ne odustajemo od našeg makedonskog identiteta i Bugarska nema razloge da pokreće druge pretenzije. Mi smo prijateljska zemlja i trebamo se pomagati kako bismo išli naprijed i kako bi cijeli Balkan išao naprijed“, kazao je makedonski premijer.

Obje države zaslužile pregovore

Kako navodi Top Channel, odlaganje pregovora s Evropskom unijom Zaev je ocijenio kao razočaranje od Brisela, jer su, kako je rekao, i Sjeverna Makedonija i Albanija zaslužile pregovore.

“Dobili smo veliko razočaranje i tugu od EU-a, ali obje zemlje trebaju raditi da nastavimo na evropskom putu, zato što drugu alternativu nemamo. Mi smo prijateljske zemlje i nadam se da ćemo tako i ostati. Pandemija nam je donijela probleme, ali mi idemo naprijed ka integracijama. Imamo zajedničke puteve ka EU. Skoplje i Tirana su zaslužili pregovore”, istakao je.

Dodao je kako je sa saradnicima donirao knjige u Pustecu, kako bi tamošnja djeca mogla učiti na maternjem jeziku.

“Danas smo donijeli knjige da pomognemo đacima. U Sjevernoj Makedoniji Albanci uče albanski. Isto to vidimo i u Albaniji, gdje u mjestima gdje žive Makedonci uči se na makedonskom jeziku. Albanski je drugi službeni jezik u Sjevernoj Makedoniji. Naša Vlada je donirala da bi se sagradila škola, ali napravit ćemo i druge vrijedne projekte za zajednicu”, kazao je Zaev.

Izvor: Agencije