Afera Ikona: Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokreće istragu

U svijetu zgranuti činjenicom da se ukradeno umjetničko djelo može iznijeti iz zemlje i poklanjati.

Za ukrajinsku pravoslavnu crkvu incident u Sarajevu je politička gesta prema Rusiji (EPA)

Tužiteljstvo BiH zaprimilo je informaciju od ministrice Ministarstva vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, u kojoj se navodi da je Ministarstvo zaprimilo notu ambasade Ukrajine.

Diplomatska nota Tužiteljstvu BiH nije dostavljena. Formiran je predmet, te će se izvršiti provjere, oglasilo se saopštenjem Tužilaštvo BiH.

“Koliko sam čula, pokrenuti su postupci prema tužilaštvu, SIPA-i i Interpolu, ne znam mnogo. Optužbe su i više nego ozbiljne i Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine i njihova crkva izjasnili su se vezano za ikonu. Vidimo da i svjetski mediji pišu o tome. Svi su zgranuti činjenicom da se ukradeno umjetničko djelo može iznijeti iz zemlje, poklanjati dalje i tretirati ga kao vlastito, najlegalnije stečeno, a u ovom slučaju je riječ o ukradenoj robi i ona podliježe krivičnoj odgovornosti”, rekla je ranije danas ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković komentarišući slučaj ikone poklonjene ruskom ministru vanjskih psolova Sergeju Lavrovu prilikom posjete Sarajevu.

Ukrajina traži od informaciju o ikoni koju je član Predsjeništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu. U pismu koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) dobila na uvid, Ambasada Ukrajine u BiH od Ministarstva vanjskih poslova BiH moli za „detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine“.

„Zbog ozbiljnosti navoda koji se nalaze u noti, očekujemo uključenje i onih koji su odgovorni u takvim slučajevima kada postoje ozbiljne optužbe o otuđivanju nečije imovine“, kazala je ministrica Turković o tome da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH proslijedilo notu Predsjedništvu BiH.

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prenijela je novinska agencija Srna, saopšteno je da se radi „o pozlaćenoj ikoni nastaloj prije otprilike 300 godina“ i „pronađenoj u Luganjsku“, prenosi RSE.

Čeka se odgovor zvaničnih institucija BiH

Iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine su u telefonskom razgovoru za RSE potvrdili da su upoznati s notom upućenom bh. ministarstvu.

Više informacija nisu mogli dati zbog, kako su kazali, činjenice da čekaju na zvanične odgovore bh. institucija.

Sličan odgovor RSE uputili su i iz Ambasade Ukrajine u Sarajevu. „Trenutno možemo samo potvrditi da smo poslali notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Čekamo na sastanak na kojem će iz Ambasade Ukrajine i Ministarstva BiH razgovarati o ovome“, kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

Politička gesta prema Rusiji

Iz Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je nezavisna o Ruskoj pravoslavnoj crkvi, za RSE su kazali da je incident u Sarajevu politička gesta prema Rusiji.

“Ovo je politička gesta prema Ruskoj Federaciji jer je ova ikona upravo s teritorija koji je sada, nažalost, pod okupacijom. I to ne ovisi o nama kao crkvi. Zaista je dobro što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH reagiralo na ovaj događaj, jer se takve stvari uopće ne bi smjele događati. Svaka nacija mora poštivati druge nacije i ne činiti takve stvari”, izjavio je mitropolit ukrajinski Epifanije u intervjuu za Ukrajinski servis RSE.

Izvor: Agencije