Hag: Druga statusna konferencija u procesu protiv čelnika OVK-a

Thacija, Selimija, Veselija i Krasniqija optužnica tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Na statusnoj konferenciji se raspravljaju procesna pitanja u vezi s objelodanjivanjem dokaza za predstojeće suđenje
Na statusnoj konferenciji se raspravljaju procesna pitanja u vezi s objelodanjivanjem dokaza za predstojeće suđenje

Na drugoj statusnoj konferenciji u predmetu Hashim Thaci i ostali pred Specijalizovanim vijećima Kosova u Hagu konstatovano je nije došlo do pomaka u saradnji između tužilaštva i odbrane.

Advokati odbrane optuženih su naglasili da su prethodnih dana dobili veliku količinu materijala i da im je potrebno vrijeme da sve to protumače. Kao jedan od glavnih problema naveli su kategorizaciju objelodanjenih dokumenata, prenosi Anadolija.

David Hooper, branilac Hashima Thacija, konstatovao je da je objelodanjeni materijal beskoristan odbrani jer nema informacija koje bi im bile od pomoći. On je rekao da je, između ostalog, potrebno da se u dokumentima navede naprimjer da li se optužbe odnose na ratni zločin ili zločin protiv čovječnosti.

Branilac Kadrija Veselija, advokat Ben Emmerson, je istakao da je prerano da se odbrana izjašnjava da li je ispravan postupak objelodanjivanja dokumenata od strane tužilaštva.

Početak suđenja u drugoj polovini 2022.

Tužliaštvo tvrdi da odbrana traži nešto što nije izvodljivo.

“U osnovi imamo izbor da li ćemo na vrijeme slati materijal ili ćemo davati detaljne opise i kasniti sa objelodanjivanjem predmeta” rekla je predstavnica tužilaštva.

Specijalizovano tužilaštvo do sada je odbrani optuženih za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine na Kosovu objelodanilo 1.309 potencijalno oslobađajućih podataka i 1.164 podataka pratećeg materijala uz optužnicu.

Hooper i drugi branioci bivših pripadnika Oslbodilačke vojske Kosova jednoglasno su rekli da je rok od 18 mjeseci minimalno vrijeme potrebno za odbranu prije nego što počne suđenje optuženima.

“Još nismo započeli formiranje istražnog tima”, rekao je Hooper, koji se zajedno sa advokatima ostalih optuženih složio da bi druga polovina 2022. godine mogla biti prikladna za početak suđenja.

Tužilac Allan Tiger i sudija Nicolas Guillou zatražili su da se sljedeća konferencija u ovom slučaju održi krajem januara 2021. godine, što je odbrana prihvatila.

Optuženi za niz ratnih zločina

Optuženi Thaci, Veseli, Selimi i Krasniqi nisu bili prisutni u sudnici, već su statusnu konferenciju pratili iz pritvorske jedinice putem videoprijenosa.

Sva četvorica su se na prvoj statusnoj konferenciji izjasnila da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice. Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu optužuje ih u 10 tačaka za ratni zločin i zločine protiv čovječnosti.

U redigovanoj optužnici se navodi da su ta krivična djela počinjena približno u periodu od aprila 1998. do augusta 1999. na više mjesta na Kosovu i u sjevernoj Albaniji, a meta krivičnih djela su bili protivnici ili oni koji nisu podržavali ciljeve ili metode Oslobodilačke vojske Kosova i kasnije privremenu Vladu Kosova, među kojima su bile osobe povezane sa Demokratskim savezom Kosova i osobe srpske, romske i drugih nacionalnosti.

Dodaje se da u odnosu na ta krivična djela postoji dobro utemeljena sumnja da su krivičino odgovoran kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata ili alternativno za odgovnost za krivična djela.

U prvom saopćenju iz Haga navedeno je da je optužnica u ovom predmetu potvrđena 26. oktobra, te da su sva četvorica optuženih “4. i 5. novembra, nakon hapšenja, dovedeni u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu”.

Izvor: Agencije

Povezane

Pet godina nakon osnivanja, pred Specijalnim sudom za zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova u Hagu počela su izjašnjavanja o optužnici za visokorangirane čelnike OVK.

U Hagu se održava prva statusna konferencija u procesu protiv Hashima Thacija i njegovih ratnih saradnika. Raspravljat će se o procesnim pitanjima u vezi sa dokazima za predstojeće suđenje i o pritvoru Thacija – zato što su njegovi advokati najavili da će tražiti da se donedavni predsjednik Kosova i bivši član Glavnog štaba OVK brani […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO