Osmani: EU da prestane ucjenjivati S. Makedoniju

Spor s Bugarskom će negativno utjecati na cijeli Balkan, upozorio je ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

Osmani: Evropski proces ne bi trebalo da uključuje ucjenjivanje bilo koje evropske zemlje ili Zapadnog Balkana (EPA)
Osmani: Evropski proces ne bi trebalo da uključuje ucjenjivanje bilo koje evropske zemlje ili Zapadnog Balkana (EPA)

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani pozvao je Evropsku uniju da prestane “ucjenjivati” njegovu zemlju namećući joj nove prepreke za članstvo u EU.

“Evropski proces ne bi trebalo da uključuje ucjenjivanje bilo koje evropske zemlje ili Zapadnog Balkana”, rekao je Osmani na online konferenciji za novinare u Pragu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AFP.

On je upozorio da će spor s Bugarskom, koja je uložila veto na početak pregovora EU-a sa Sjevernom Makedonijom, negativno utjecati na cijeli Balkan.

Dobri odnosi S. Makedonije sa susjedima

Istakao je i da nisu nagrađeni napori Sjeverne Makedonije da ima dobre odnose sa susjedima.

S druge strane, pozdravio je podršku 26 od 27 zemalja bloka, navodeći da je to najbolji način da se obnovi entuzijazam i povjerenje u proces.

“I podržavanje i ubrzanje procesa integracije je najbolji način da se poboljšaju odnosi između susjeda”, rekao je Osmani.

Češki ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček je nakon razgovora sa Osmanijem izrazio nadu da će kompromis biti postignut do kraja godine.

Spor sa Grčkom i Bugarskom

On je dodao da se u EU vode veoma intenzivni razgovori o tome kako da dođe do pomaka.

Petriček je ocijenio da EU mora zadržati status pouzdanog partnera za zemlje koje “primjenjuju reforme i rade domaće zadatke”.

Sjeverna Makedonija je prošle godine promijenila ime kako bi okončala spor sa Grčkom, koja je blokirala ambicije Skoplja ka EU, ali se sada suočava s protivljenjem Bugarske zbog svoje historije i jezika.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO