BiH: Milan Tegeltija podnio ostavku

Sanela Gorušanović – Butigan će predstavljati VSTV do izbora novog predsjednika.

Za člana VSTV-a a potom i za njegovog predsjednika Milan Tegeltija je imenovan 2014. godine (Al Jazeera)

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija službeno je predao ostavku na tu poziciju, koju je najavio prošle sedmice, nakon snažnog pritiska domaće javnosti i međunarodne zajednice, zbog niza korupcijskih afera sa kojima se izravno dovodi u vezu.

Sanela Gorušanović – Butigan će predstavljati VSTV do izbora novog predsjednika, javila je Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja.

Odluku je Vijeće donijelo jednoglasno. Gorušanović – Butigan je vršila funkciju potpredsjednice Vijeća.

Novi predsjednik VSTV-a birat će se nakon što Vrhovni sud Republike Srpske izabere novog člana koji će u Vijeću predstavljati okružne i osnovne sudove iz tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Tegeltija, koji opovrgava optužbe, novinarima je prošle sedmice rekao da se više ne osjeća sigurno boraviti u Sarajevu, gdje se sjedište ovog pravosudnog regulatornog tijela, optužujući trenutno vodeću bošnjačku političku partiju SDA kao i nevladine organizacije da su stvorili javni ambijent u kojem je ugrožen život njegove porodice i njega.

Za člana VSTV-a a potom i za njegovog predsjednika Tegeltija je imenovan 2014. godine, sa pozicije predsjednika Osnovnog suda u Banjoj Luci. Od 2018. godine teče njegov drugi četverogodišnji mandat na čelu VSTV-a.

Politički utjecaj i afere?

Od početka njegovog mandata u VSTV-u Tegeltiju prate optužbe da je pod političkim utjecajem, što je Tegeltija sve vrijeme negirao.

Optužbe na njegov račun uključuju i snimak tonskog zapisa privrednik iz Velike Kladuše koji je rekao da ga je Tegeltija primio u jednoj banjalučkoj kafani kako bi razgovarali o slučaju pred kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu, a zatim da je Tegeltiji preko posrednika poslao mito. Tužilaštvo BiH je odbacilo odgovornost Tegeltije u ovom slučaju, dok je protiv Aleševića otvorena istraga za nezakonito snimanje.

Krajem novembra objavljen je još jedan audiosnimak na kojem muškarac u telefonskom razgovoru uvjerava žensku osobu da će razraditi taktiku imenovanja njene sestre na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci, a da se pritom izbjegne dojam o sukobu interesa. Tegeltija je i ovog puta odbacio da se na snimku nalazi on, navodeći da je riječ o visokosofisticiranoj montaži i da je to uradio neko iz Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Tegeltija ima bezrezervnu podršku jedino predsjednika vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata i člana tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. On je Tegeltiju opisao kao čovjeka koji radi za interese bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, i da ga zbog toga žele istjerati iz VSTV-a.

“Žele istjerati Tegeltiju iz VSTV-a ugrožavajući ga i šaljući poruke da će ga ubiti u Sarajevu. Poruke o ubistvu mene i drugih ljudi su svakodnevne. Ko god predstavlja interese iz RS-a, proći će ovako kao Tegeltija. Nije ovo samo specifičan odvojen slučaj, imamo opću harangu vezano za atmosferu koja treba da se navodno pripremi dolaskom (Joea) Bidena na mjesto predsjednika (SAD)”, ustvrdio je Dodik, prema ranijim navodima Hine.

Iz svega je Dodik zaključio da Zapad sada planira preurediti BiH u građansku državu, a na štetu dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

OHR – Ostavka je korak ka obnovi reputacije VSTV-a

Premda Tegeltiju nije izravno spomenuo, Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko je početkom novembra u svom redovnom polugodišnjem izvještaju pred Vijećem sigurnosti UN-a rekao „da su u BiH potrebne duboke, radikalne i brze pravosudne reforme“. Nekoliko dana kasnije iz Ureda visokog predstavnika saopćeno je da predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija mora podnijeti ostavku, kako bi se napravio korak „ka obnovi integriteta i reputacije same institucije“.

Delegacija Evropske unije u BiH, kao i neke zapadne ambasade, poput Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, također su otvoreno izrazile sumnju u sposobnost Tegeltije da rukovodi VSTV-om i pravosuđem u BiH.