Lavrov u Sarajevu: Do stabilnosti BiH bez stranog uplitanja

Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su danas sastanak sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je u utorak kako je politika Rusije prema Bosni i Hercegovini jasna i dosljedna, a temelji se na stajalištu da je stabilnost te zemlje vezana uz poštivanje Daytonskog sporazuma i traženje rješenja kroz unutarnji dijalog bez miješanja sa strane.

Lavrov je ovo kazao na konferenciji za novinare u Sarajevu što je održao zajedno s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, nakon službenog sastanka na kojemu su njih dvoje usuglasili plan bilateralnih diplomatskih konzultacija tijekom iduće dvije godine, prenijela je Hina.

Turković je izjavila da je važno raditi na unapređenju saradnje dvije zemlje u različitim segmentima naročito u oblasti ekonomije.

Podsjetila je da je posjeta Lavrova upriličena u trenutku kada se obilježava 25. godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma te je pozdravila to što Rusija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet što je utvrđeno Općim okvirnim sporazumom za min.

Uz konstataciju da postoje različita mišljenja o temama u BiH, pozvala je na otklanjanje problema i negiranju prava jednih i drugih te omogućavanje da se svačije pravo poštuje od jezika do omogućavanju sigurnog povratka onih koji se vraćaju na mjesta gdje su živjeli.

„Moramo pronaći kompromisna rješenja jer ako se ne možemo usaglasiti oko Komisije za integracije s NATO-om jer imamo različite stavove onda se možemo usaglasiti oko Komisije koja će koordinirati s NATO-om“, kazala je Turković, podsjećajući i na različite stavove o ostanku visokog predstavnika u BiH, prenijela je Fena.

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Lavrov kazao je da je ova posjeta dobra prilika da se razgovara i o problemima koji postoje i nastojati da ih se prevaziđe.

Ponovio je podršku Daytonskom mirovnom sporazumu te suverenitetu BiH podsjećajući da je Rusija  garant tog sporazuma, napominjući da je takve stavove Rusije prenio i u razgovoru s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

No, još jednom je iznio stav da je uloga OHR-a prevaziđena te da su narodi u BiH sposobni odlučivati o svojoj sudbini zbog čega misli da bi ta međunarodna institucija i trebala biti zatvorena te da tome treba doći kraj.

Lavrov je kazao da je dogovoreno da se unapređuje nivo trgovinske razmjene između Rusije i BiH što je usporeno zbog pandemije korona virusa.

Lavrova je u zgradi tročlanog Predsjedništva BiH primio Milorad Dodik, bez druga dva člana Šefika Džaferovića i Željka Komšića (EPA)

Sastanak šefova diplomatija održan je u sjeni skandala kojega su prouzročile izjave šefa ruske diplomatije kojima je on u ponedjeljak doveo u pitanje moguće članstvo BiH u NATO-u te je zatražio hitno zatvaranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR), nakon čega su se članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili sastati sa njim zbog, kako su kazali, nepoštovanja odluka države BiH i njenih institucija.

Džaferović i Komšić odbili su danas sastanak sa Lavrovim nakon što se Lavrov dan ranije susreo u Istočnom Sarajevu sa predsjedavajućim tročlanog Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Džaferović je novinarima u Sarajevu rekao da su Komšić i on na ovaj način željeli poslati poruku da se moraju poštivati institucije Bosne i Hercegovine.

Lavrov je doputovao u dvodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini a odmah po dolasku u Istočnom Sarajevu sastao se s predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom koji je tamo doveo i dužnosnike iz tijela vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Nakon tog susreta Lavrov je novinarima kazao da je RS dobar i blizak partner Rusije koja ujedno želi stabilnost BiH a da unutarnji dijalog kojim bi ta zemlja riješila svoje probleme nema alternativu.

“Zajednički nam je stav kako je Dayton temelj funkcioniranja BiH te kako treba poštovati ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta”, kazao je Lavrov dodajući kako Rusija poziva sve da poštuju te temeljne značajke Daytona a da se svi problemi rješavaju unutarnjim političkim dijalogom i nemiješanjem u unutarnje stvari BiH.

Lavrov: Rusija se protivi angažiranju Zapada u BiH

Založio se za zatvaranje OHR-a kao “ankronizma koji diskreditira Zapad” ustvrdivši kako BiH ne treba međunarodni protektorat.

“Svaki pokušaj rušenja Daytona može imati vrlo ozbiljne posljedice”, ustvrdio je Lavrov dodajući kako je bilo vrlo teško izgraditi krhku ravnotežu na kojoj se temelji Daytonski sporazum.

Lavrov je posjetu BiH iskoristio i kako bi poslao poruku da Moskva podupire stajalište RS-a o “vojnoj neutralnosti”, a NATO je optužio da svojim angažiranjem potkopava međunarodnu stabilnost, prenijela je Hina.

Dodik koji je Lavrova počastio titulom “najdražeg gosta” istaknuo je kako je važno to što je šef ruske diplomatije došao na datum kada je u Parizu 1995. godine potpisan Daytonski sporazum dodajući kako je Srbima uvijek bila važna potpora Rusije.

Dodik je ovu priliku iskoristio kako bi osudio angažiranje međunarodne zajednice na reformama u BiH te visokog predstavnika nazivajući njihovo djelovanje “podvalom i prevarom”. Kazao je i kako je Lavrova izvijestio da će RS odbiti integraciju BiH u NATO a opet je neizravno najavio nastavak provedbe svog starog separatističkog projekta.

“Pošto jedan dio BiH želi ukinuti RS, mi u takvoj BiH nećemo ostati”, zaprijetio je ponovo Dodik dodatno provocirajući porukom kako je “danas Lavrov u posjetu RS a sutra će biti u posjetu BiH”.

Džaferović – BiH ima svoj ponos

Džaferović je rekao da je Ruska Federacija velika država, svjetska sila za razliku od Bosne i Hercegovine, ali da i Bosna i Hercegovina ima svoj ponos i želi da kaže šta misli u datom trenutku.

Konferencija za medije Clanova predsjednistva BiH Sefika Dzaferovica i Zeljka Komsica nakon sto su odbili doci na sastanak sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom (Armin Durgut/PIXSELL)

On je dodao da Ruska Federacija treba biti prijatelj Bosne i Hercegovine, kao što Bosna i Hercegovina treba biti prijatelj Ruskoj Federaciji.

„Rusija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ali izjave koje su jučer date na preskonferenciji od strane ministra Lavrova, govore nam nešto drugačije”, rekao je Džaferović.

Poručio je da poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati sve njegove anekse.

“Prva stvar koja se navodi u sporazumu je država Bosna i Hercegovina, njen kontitunitet, institucije, njena zastava i grb. To se mora poštovati. To jučer nije ispoštovano“, rekao je Džaferović.

Odlazak OHR-a iz BiH zagovaraju snage koje stalno govore o secesiji, dodao je Džaferović.

Komšić – Svaki potez šalje poruke

Komšić je rekao da je odluka o odustajanju od susreta sa Lavrovom teško donesena, poručivši da sa žaljenjem konstatuje da Lavrov koji predstavlja Rusiju ne poštuju državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije.

“Svima je jasno da gospodin Lavrov kao ministar vanjskih poslova, ako nije prvi jeste među prva tri svjetska diplomata. Čovjek s tolikim iskustvom, tolikom silom koja stoji iza njega je neko čiji su potezi i postupci uvijek do kraja isplanirani, pogotovo u javnom nastupu. Njegov svaki potez šalje poruke. Ono što smo imali priliku gledati otkako je došao u BiH, po njemu nisu lične poruke već zemlje koju predstavlja”, rekao je Komšić.

“Nedostatak državne zastave na sastanku s Dodikom nije greška protokola. Riječ je o aparatu koji stoji iza njega i savršeno je informisan o svemu. Doživljamo ovo kao vrstu nipodoštivanja i negiranja institucija zemlje u koju je došao u zvaničnu posjetu”, dodao je Komšić.

Za danas je planirana i posjeta Lavrova sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković.

Kako je ranije najavljeno, u Ministarstvu vanjskih poslova BiH treba da se održi tête-à-tête sastanak Turković i Lavrova, te sastanak delegacija ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Izvor: Agencije

Povezane

Šef ruske diplomatije će biti u posjeti Bosni i Hercegovini u ponedjeljak i utorak, nakon čega će otputovati u Srbiju.

13 Dec 2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarat će u Beogradu s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

15 Dec 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO