Sergej Lavrov doputovao u Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarat će u Beogradu s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas je doputovao u posetu Srbiji, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je šef diplomatije Srbije Nikola Selaković (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov danas je doputovao u posjetu Srbiji, a na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je šef diplomatije Srbije Nikola Selaković, javlja agencija Anadolija.

On će se danas sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Lavrov će, najprije, u 12.50, prisustvovati ceremoniji paljenja vječne vatre i položiti vijence na Spomenik “Večna vatra” na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, nakon kojih je planirano obraćanje prisutnima, prenosi Tanjug.

Zatim će, u 13.40, obići Hram Svetog Save i položiti cvijeće na grob nedavno preminulog srpskog patrijarha Irineja, saopštila je Pres služba predsjednika Srbije.

Tom prilikom, ministar Lavrov pročitat će pismo predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina povodom završetka radova na Hramu, u kome su učestvovali i ruski umjetnici.

Razgovori u Beogradu

Predsjednik Srbije i šef ruske diplomatije razgovarat će u 16.30 sati u Vili Mir, a nakon sastanka planirane su izjave za medije dvojice zvaničnika.

Tokom posjete, Lavrov će se sastati i sa srbijanskim kolegom Nikolom Selakovićem, nakon kojeg će, kako je najavljeno, oni potpisati Plan konsultacija između Ministarstva inostranih poslova Rusije i Ministarstva vanjskih poslova Srbije za 2021-2022. godinu.

Uoči dolaska Lavrova u Beograd, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je u planu detaljno razmatranje čitavog kompleksa rusko-srpskih odnosa, da se uporede stavovi o aktuelnim regionalnim i međunarodnim temama, uz naglasak “na situaciju oko rješavanja kosovskog pitanja”.

Mogućnost posjete

Dodao je i da će se razmatrati i mogućnost posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu.

“Rusko-srpski dijalog na najvišem nivou se razvija maksimalno intenzivno, određujući smjerove jačanja raznolikih bilateralnih veza. Pritom, kontakte predsjednika Putina i Vučića odlikuju ritmičnost bez presedana, povjerenje i dubina sadržaja”, rekao je Bocan-Harčenko za Novosti.

Lavrov je u ponedjeljak posjetio BiH, a nakon posete Srbiji otputovat će u Hrvatsku.

Izvor: Agencije