U samoizolaciji više od 54.000 ljudi u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u ovom trenutku ukupno 22 769 aktivnih registrovanih slučajeva COVID-a 19. (EPA)

U Hrvatskoj je zabilježena približno 1.500 novih slučaja zaraze korona virusom, što je manje nego ranijih dana, ali je broj od 65 umrlih i dalje visok.

U toj su zemlji u posljednja 24 sata registrovana 1.472 nova slučaja zaraze korona virusom, od 5.798 testiranih uzoraka, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite, prenijela je Hina.

U Hrvatskoj je u ovom trenutku ukupno 22 769 aktivnih registrovanih slučajeva COVID-a 19. U samoizolaciji je trenutno nešto više od 54.000 osobe.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske na konferenciji za medije naveo je kako je po stopi incidencije korona virusa Hrvatska na posljednjem mjestu u Evropskoj uniji, iza Luksemburga, dok je po smrtnosti na 16. mjestu, javlja agencija Anadolija. 

“Incidencija nam je visoka. Velike razlike su po županijama, najvišu ima Međimurska, a najnižu Dubrovačko-neretvanska županija. U Europi smo po incidenciji, po broju oboljelih na 100.000 stanovnika, u periodu od 14 dana, trenutno na 27. mjestu od 27 zemalja Europske unije, za jedan nam je incidencija veća nego u Luksemburgu”, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. 

Po mortalitetu, Hrvatska je na 16. mjestu od 17 zemalja EU, sa stopom mortaliteta od 628,5 na milijun stanovnika, izvijestio je Capak.

“Respiratorno-intenzivistički stacionarni centri za prihvat COVID pozitivnih opterećeni su 76,58 posto, dok su respiratorni kapaciteti, odnosno respiratori, popunjeni sa 57,32 posto”, kazao je ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš.

Najopterećeniji u Hrvatskoj s obzirom na postojeće kapacitete su prihvatni zdravstveni centri u Osijeku, Varaždinu i Splitu.

“U proteklom periodu došlo je do porasta slučajeva hospitalizacije zaraženih sa 7,6 na 9,1 posto, broj osoba na respiratoru porastao je sa 0,5 na 0,8 posto, a broj smrtnih slučajeva s 0,7 na 1,8 posto”, naveo je Beroš.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske ove sedmice definirat će kakav će biti okvir mjera nakon 21. decembra, do kada traju postojeće epidemiološke mjere.

“Izbjegavati druženje osoba iz više kućanstva jedini je način da se širenje bolesti zaustavi”, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Izviješteno je kako 40 posto novooboljelih dolazi iz samoizolacije te kako se praćenje kontakata u Hrvatskoj nije raspalo.

Od cijepljenja, čiji početak za Hrvatsku još nije definiran, mogle bi biti izuzete osobe koje su alergične na pojedine sastojke budućeg cjepiva, najavila je epidemiologinja Alemka Markotić, te iznijela podatak proizvođača kako se alergijske reakcije očekuju u pojavnosti od jedan na milion, s obzirom da su u Velikoj Britaniji za sada zabilježena dva takva ozbiljnija slučaja.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske najavio je intenziviranje naučnih i medijskih aktivnosti oko pripreme cijepljenja u Hrvatskoj.

U Sloveniji 413 novih zaraza i 44 umrlih, većina restrikcija ostaje na snazi 

U Sloveniji je u zadnja 24 sata, uz manji broj testiranja, uobičajen nedjeljom, potvrđeno 413 novih zaraza korona virusom,  a od  posljedica COVID-a 19 umrle su 44 osobe, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada, koja je ublažila neke mjere, no većina njih ostaje na snazi, prenijela je Hina.

Unatoč još uvijek teškoj epidemiološkoj situaciji, od utorka pa do 23. decembra vladinom se odlukom ponovo u ograničenom obliku obnavlja javni promet u cijeloj zemlji, te ublažavaju neke restrikcije glede kretanja i rada servisnih djelatnosti.

U pojedinim regijama u kojima je epidemiološka situacija bolja dopušta se kretanje stanovništva izvan matičnih općina stanovanja, ali  samo za one koji su aktivirali aplikaciju za bilježenje rizičnih kontakata, dok sve ostale restrikcije donesene krajem oktobra ostaju na snazi do daljnjeg.

Mjere potpunog zatvaranja ostaju i dalje na snazi za trgovinu pa su tako otvorene samo trgovine za osnovne potrepštine. Izuzetno će u razdoblju od utorka do 23. decembra biti dopušten rad autopraonica, automobilskih salona, cvjećarama, frizera i pedikera, a u četiri regije koje imaju bolje rezultate i prodaja odjeće i obuće te sportske opreme.

Izvor: Agencije