Od 20. decembra u Srbiju samo s negativnim PCR testom

Vlasti Srbije pozivaju građane da predstojeće praznike proslave u najužem krugu porodice Foto: EPA

Za ulazak u Srbiju od 20. decembra bit će neophodan negativan PCR test, a ta bi mjera, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, mogla potrajati do 10. januara 2021. godine, odlučio je Krizni štab vlade Srbije za borbu protiv korona virusa.

Kako je poslije današnje sjednice najavila članica štaba i ministrica rada i socijalne zaštite Darija Kisić Tepavčević, državljanima Srbije koji na granicu dođu bez negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati, bit će, slijedom ustavnih prava, omogućen ulazak, ali uz obavezni desetodnevni karantin, koji može biti i kraći ukoliko se u međuvremenu testiraju, a uzorak bude negativan.

Aktuelne mjere za suzbijanje epidemije ostat će na snazi do petka 18. decembra kada će Krizni štab ponovno zasjedati i odlučiti o mogućem korigiranju mjera, saopćila je Kisić Tepavčević.

Ona je navela ocjenu štaba kako su dosadašnje mjere, pogotovo zabrana rada svih ugostiteljskih i uslužnih objekata, te tržnih centara poslije 17 sati, izuzev apoteka, trgovina hranom i benzinskih pumpi, dale rezultate pada broja novooboljelih.

“Vidi se kontinuirani pad novozaraženih, pad postotka pozitivnosti (na korona virus), te povoljniji odnos broja hospitaliziranih u odnosu na otpuštene pacijente. To su, ipak, i dalje visoki brojevi, a opterećenje zdravstvenog sistema je veliko i svi mi moramo učiniti sve da smanjimo prenošenje virusa”, poručila je Kisić-Tepavčević nakon sjednice.

Praznike provesti kući

Ona je ponovila apel građanima da predstojeće praznike proslave u najužem krugu porodice, ali da se i tada pridržavaju svih preventivnih mjera, iako je porodična okupljanja nemoguće kontrolirati.

“Niko ni ne želi raditi takve vrste kontrola. S druge strane, smatram da svi polazimo od sebe i da svi želimo imati kući jednu zdravu atmosferu, a ne da nam domovi budu mjesta okupljanja i širenja zaraze”, rekla je ona.

Za sve strane državljane obavezan PCR test pri ulasku u Srbiju bit će neophodan od 20. decembra najvjerovatnije do 10. januara 2021. godine, što će, kako je objasnila Kisić Tepavčević, ovisiti o epidemiološkim pokazateljima i efektima primjene mjera.

Izvor: Agencije