Nova optužnica protiv direktora OSA-e, optužen i ministar Cikotić

Direktor OSA-e BiH već je suočen s optužnicom koja je protiv njega podignuta također zbog zloupotrebe položaja i ovlasti (Patria-Arhiva)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je još jednu optužnicu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića, a ovog puta zajedno s njim optužen je i državni ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Kako su u ponedjeljak potvrdili iz državnog tužilaštva, obojica visokih dužnosnika optužena su za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti, a tereti ih se za protuzakonita imenovanja članova komisije nadležne za izdavanje dozvola za pristup tajnim podacima.

Takvo kazneno djelo, prema ocjeni Tužilaštva BiH, dovelo je do uspostave pravne nesigurnosti u zemlji jer je kompromitiralo postupak izdavanja sigurnosnih dozvola, prenosi Hina.

Druge optužnice

Spornim se pokazalo to što su Mehmedagić i Cikotić mimo utvrđenih kriterija imenovali članove drugostepene komisije koja odlučuje u slučajevima žalbe koje se mogu podnijeti ako se u prvostepenom postupku provjera utvrdi da neka osoba ne može dobiti pristup tajnim podacima.

Mehmedagić je u tu komisiju imenovao svog savjetnika i bivšeg djelatnika OSA-e Murisa Druškića, iako je on penzionisan, a Cikotić je odbacio prijedloge za imenovanje drugih članova komisije koje je ranije predložio bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić koji je u međuvremenu podnio ostavku.

Direktor OSA-e BiH već je suočen s optužnicom koja je protiv njega podignuta također zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

Suđenje

U petak mu pred Sudom BiH počinje suđenje na kojem će se braniti da je zloupotrijebio svoj položaj tako što je protuzakonito pribavio snimke nadzornih kamera iz jedne poštanske poslovnice.

Te su snimke dostavljene medijima u nastojanju da se kompromitira osobe koje su podnijele anonimnu kaznenu prijavu protiv Mehmedagića.

Protiv njega se vodi još jedna istraga u kojoj Tužilaštvo BiH ispituje posjeduje li on uopće važeću fakultetsku diplomu koja mu je nužna kako bi bio na poziciji direktora OSA-e.

Izvor: Agencije