EK želi višak vakcina podijeliti sa zemljama Zapadnog Balkana

Vakcine koje će biti proslijeđene na Zapadni Balkan biti iste kao i one koje se će se koristiti u EU, rekao je portparol Evropske komisije Eric Mamer (EPA)

Evropska komisija se zalaže da se višak vakcina protiv COVID-a 19, nabavljen za zemlje članice EU-a, podijeli sa zemljama Zapadnog Balkana, ali za sada ne zna kada bi to bilo izvodljivo.

Portparol Evropske komisije Eric Mamer je na pitanje kada bi ”evropski višak vakcina” mogao da bude dostupan zemljama Zapadnog Balkana poručio da i u samoj EU trenutno postoji dosta nepoznanica u vezi s datumom i tempom kojim će vakcine biti dostupne.

”Naša jasna namjera je da ohrabrimo zemlje članice da višak vakcina podijele sa zemljama Zapadnog Balkana i drugim susjedima i da se to ogranizuje u jednom evropskom procesu”, rekao je Mamer, prenio je Tanjug.

Planirana pomoć Balkanu

Mamer podsjeća na izjavu predsjednice Evropske komisije Ursule von der Layen, koja je u više navrata poručila da će se na nivou EU-a ”koordinisati donacije vakcina iz zemalja članica zemljama Zapadnog Balkana” i dodao da se detalji tek razrađuju.

Mamer napominje da će vakcine koje će biti proslijeđene na Zapadni Balkan biti ”iste kao i one koje se će se koristiti u EU”.

EK je do sada sklopila šest ugovora za farmaceutskim kompanijama čime je osigurano više od 1,3 milijarde doza vakcina protiv COVID-a 19.

Izvor: Agencije