Reeker: Rusija i Kina opstruiraju eurointegracije Zapadnog Balkana

Phillip Reeker: Što je Zapadni Balkan snažniji, to je snažnija Evropa i naše transatlansko partnerstvo (EPA)

Viši zvaničnik Biroa za evropska i euroazijska pitanja u američkom State Departmentu Philip Reeker tvrdi da Rusija i Kina pokušavaju opstruirati ili usporiti euroatlanske integracije država Zapadnog Balkana, a kada je riječ o Srbiji i Kosovu, smatra da je status quo neodrživ i ocjenjuje da je sporazum iz Washingtona primjer liderstva kakav treba regiji.

“Dok Rusija pokušava sijati politički haos i profitirati od njega, Kina pokušava kupiti lojalnost regije kroz strateške investicije, opterećene zajmovima, koji će biti teret za buduće generacije”, ocijenio je on na 2BS Forumu, u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore, prenosi Tanjug, pozivajući se na Radio Slobodna Evropa.

Reeker je dodao da je Zapadni Balkan desetljećima predmet pažnje i ulaganja SAD-a i poručio da će tako ostati sve dok se ne ostvari cilj da dobije punu transatlantsku strukturu.

Zajednička vizija Zapadnog Balkana

“Naša strategija nacionalne sigurnosti uključuje i naš interes da Evropa bude snažna i slobodna. A što je Zapadni Balkan snažniji, to je snažnija Evropa i naše transatlansko partnerstvo”, rekao je Reeker.

Naglasio je da SAD i Evropska unija dijele zajedničku viziju prema Zapadnom Balkanu.

“To je vizija regije integrirane u euroatlantsku zajednicu. Ona nije narušena ni prethodnih godina, o čemu govore Prespanski sporazum, sporazum o izbornoj reformi u Albaniji, izborima u Mostaru te sporazum u Washingtonu i dijalog Srbije i Kosova”, naveo je Reeker.

“A kada je riječ o Srbiji i Kosovu, status quo je neodrživ”, smatra američki zvaničnik i dodaje da je sporazum koji su dvije strane potpisale u Bijeloj kući 4. septembra “primjer liderstva kakav treba regiji”.

Izvor: Agencije