Johann Sattler pozvao Mostarce da izađu na izbore

Imamo priliku okrenuti novu stranicu, otvoriti novo poglavlje, poručio je Mostarcima Johann Sattler (EPA)

Specijalnik predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini i šef Delegacije EU-a u Sarajevu Johann Sattler pozvao je Mstarce da izađu na lokalne izbore koji se u tome gradu prvi put održavaju nakon 12 godina, nazvavši to prilikom za novi početak.

“Nemojte potcjenjivati moć svog glasa. Izađite na izbore i glasajte”, rekao je on u Mostaru, dodajući kako je važno da se izborima odazove što veći broj ljudi, prenosi Hina.

Po njegovim riječima, nakon 12 godina Mostarci konačno imaju priliku glasati kako bi odlučili ko će ih predstavljati u vlasti.

“Imamo priliku okrenuti novu stranicu, otvoriti novo poglavlje, kako bi se u cjelosti iskoristili potencijali koji su dostupni, da imamo gradsku upravu koja je profesionalna, koja će raditi na cijelom nizu pitanja, uključujući pitanja kao što su okoliš, tretman otpadnih voda i brojna druga pitanja”, rekao je austrijski diplomata.

Posljednji izbori prije 12 godina

Upitan o pismu koje je nizu međunarodnih dužnosnika uputio predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović, u kojemu je zatražio da se svi glasovi na izborima, bilo da se radi o onima pristiglim poštom ili prikupljenim putem mobilnih timova, broje u Mostaru, kako bi se smanjile mogućnosti zloupotreba, Sattler je rekao kako pozdravlja transparentnost izbornog procesa.

“Domaće institucije su te koje će u konačnici donijeti odluku, ali ponavljam, pozdravljam svaki napor koji ide u cilju poboljšanja i jačanja transparentnosti”, kazao je Sattler.

Izbori u Mostaru održavaju se poslije 12 godina, nakon što su ljetos izmijenjene odredbe Izbornog zakona o načinu biranja vijećnika za Gradsko vijeće Mostara, koje je ranije poništio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije