Ðukanović: Ne želimo državu kojom će upravljati crkva

Milo Đukanović: U ovih 30 godina urađeno je više za Crnu Goru nego u bilo kojih 30 godina (EPA)

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović, koji je i lider najjače opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), poručio je u subotu kako ta stranka ne želi državu po srednjovjekovnom modelu, prema kojem će se iz crkve upravljati državom.

Rekao je kako DPS želi Crnu Goru koja će biti demokratska, u kojoj će vjerske zajednice imati svoje mjesto, prenosi Tanjug.

“Pokušavaju da predstave da je u Crnoj Gori sve propalo i da je sve to propalo zahvaljujući DPS-u. Upravo je suprotno, u ovih 30 godina urađeno je više za Crnu Goru nego u bilo kojih 30 godina u njenoj prethodnoj istoriji”, kazao je Ðukanović u Nikšiću.

‘Pametno’ odgovoriti javnosti

Govoreći o aktuelnoj situaciji uoči predstojećeg stranačkog kongresa u januaru naredne godine, crnogorski predsjednik je rekao kako je DPS sada pred zahtjevom kako da “pametno” odgovori očekivanju javnosti i obnovi povjerenje građana.

“Na kongresu ćemo se potruditi da pošaljemo veoma jasnu poruku biračkoj javnosti Crne Gore, da pošaljemo poruku poštovanja, da pošaljemo poruku – razumjeli smo šta ste nam kazali”, naveo je Ðukanović i dodao kako će to biti cijena koju je DPS spreman platiti da bi ubrzao proces rehabilitacije i povratio povjerenje izgubljeno na augustovskim parlamentarnim izborima.

Kritički se osvrnuo i na aktuelnu vlast i ocijenio kako oni “zapravo niti znaju dubinu problema, ni u balkanskoj politici, ni u evropskoj politici, ni u crnogorskoj politici”.

Izvor: Agencije