Đukanović: Crna Gora na srpski nacionalizam mora odgovoriti evropeizacijom

Đukanović je kazao da je SPC uoči crnogorskih izbora obavila važan dio posla za "velikosrpski nacionalizam" (EPA)
Đukanović je kazao da je SPC uoči crnogorskih izbora obavila važan dio posla za "velikosrpski nacionalizam" (EPA)

Uzavrelom srpskom nacionalizmu koji se u Crnoj Gori mogao uočiti uoči parlamentarnih izbora 30. kolovoza mora se odgovoriti jakim europskim putem, kazao je u petak u Podgorici crnogorski predsjednik Milo Đukanović, prenosi Hina.

„Ne možemo na jedan nacionalizmom odgovoriti drugim. Crna Gora ne može opstati u tom sukobu nacionalizama“, rekao je crnogorski predsjednik govoreći na desetom “To Be Secure” forumu (2BS), koji se bavi sigurnosnim pitanjima u regiji i Evropi. On je pritom istaknuo kako odgovor na to može biti samo evropeizacija zemlje.

Đukanović je kazao da je Srpska pravoslavna crkva uoči crnogorskih izbora obavila važan dio posla za “velikosrpski nacionalizam” i za Rusiju, te da SPC ugrožava suverenitet Crne Gore i građansku državu, kao izvođač “posrbljavanja” Crne Gore. U sva ta događanja umiješane su i ruske obavještajne agencije, ustvrdio je Đukanović.

Također je poručio NATO partnerima da će se, ako se ne zaštite euroatlantske vrijednosti, sve ono što je viđeno u Crnoj Gori, vidjeti na svim izborima u Europi i Americi. „Pretenciozno je misliti kako se Rusija koncentrirala na Crnu Goru. Njena meta su Evropa i evropske vrijednosti“, ocijenio je Đukanović.

Poštovanje postizbornog sporazuma

Potpredsjednik crnogorske vlade zadužen za sigurnosnu politiku Dritan Abazović rekao je da je Crna Gora do 30. augusta bila jedina zemlja NATO-a koja nije promijenila vlast 30 godina.

On je kazao da će sve tri koalicije na vlasti poštovati postizborni sporazum koji su potpisali, a koji između ostalog predviđa nastavak evropskog puta Crne Gore kao vanjskopolitički prioritet.

Abazović je najavio da će se novi crnogorski premijer Zdravko Krivokapić idućeg utorka u Bruxellesu susresti s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Američka ambasadorica u Podgorici Judy Reising Reinke je poručila da su korupcija i organizirani kriminal glavni izazov s kojim se Crna Gora mora suočiti u budućnosti. Navela da su potrebne konkretne reforme kako bi institucije funkcionirale kako treba, a tim reformama mora prethoditi politička volja.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon izbora nove vlade u Crnoj Gori očekuju se i nove epidemiološke mjere za suzbijanje korona virusa. Do danas su bile na snazi: zabrana kretanja građana od 19 do 5 sati ujutro, zabrana kretanja između opština vikendom, kao i zabrana svih vrsta okupljanja, vjerskih službi u prisustvu vjernika i posjeta domaćinstvima. Nacionalno koordinaciono tijelo za […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO