Đukanović: Crna Gora na srpski nacionalizam mora odgovoriti evropeizacijom

Đukanović je kazao da je SPC uoči crnogorskih izbora obavila važan dio posla za "velikosrpski nacionalizam" (EPA)

Uzavrelom srpskom nacionalizmu koji se u Crnoj Gori mogao uočiti uoči parlamentarnih izbora 30. kolovoza mora se odgovoriti jakim europskim putem, kazao je u petak u Podgorici crnogorski predsjednik Milo Đukanović, prenosi Hina.

„Ne možemo na jedan nacionalizmom odgovoriti drugim. Crna Gora ne može opstati u tom sukobu nacionalizama“, rekao je crnogorski predsjednik govoreći na desetom “To Be Secure” forumu (2BS), koji se bavi sigurnosnim pitanjima u regiji i Evropi. On je pritom istaknuo kako odgovor na to može biti samo evropeizacija zemlje.

Đukanović je kazao da je Srpska pravoslavna crkva uoči crnogorskih izbora obavila važan dio posla za “velikosrpski nacionalizam” i za Rusiju, te da SPC ugrožava suverenitet Crne Gore i građansku državu, kao izvođač “posrbljavanja” Crne Gore. U sva ta događanja umiješane su i ruske obavještajne agencije, ustvrdio je Đukanović.

Također je poručio NATO partnerima da će se, ako se ne zaštite euroatlantske vrijednosti, sve ono što je viđeno u Crnoj Gori, vidjeti na svim izborima u Europi i Americi. „Pretenciozno je misliti kako se Rusija koncentrirala na Crnu Goru. Njena meta su Evropa i evropske vrijednosti“, ocijenio je Đukanović.

Poštovanje postizbornog sporazuma

Potpredsjednik crnogorske vlade zadužen za sigurnosnu politiku Dritan Abazović rekao je da je Crna Gora do 30. augusta bila jedina zemlja NATO-a koja nije promijenila vlast 30 godina.

On je kazao da će sve tri koalicije na vlasti poštovati postizborni sporazum koji su potpisali, a koji između ostalog predviđa nastavak evropskog puta Crne Gore kao vanjskopolitički prioritet.

Abazović je najavio da će se novi crnogorski premijer Zdravko Krivokapić idućeg utorka u Bruxellesu susresti s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Američka ambasadorica u Podgorici Judy Reising Reinke je poručila da su korupcija i organizirani kriminal glavni izazov s kojim se Crna Gora mora suočiti u budućnosti. Navela da su potrebne konkretne reforme kako bi institucije funkcionirale kako treba, a tim reformama mora prethoditi politička volja.

Izvor: Agencije