Smrt mladića u Albaniji: Ministar unutarnjih poslova podnio ostavku

Demonstranti osuđuju smrt Klodiana Rashe (25) kojeg je u utorak ubio policajac tokom policijskog sata  (EPA)

Albanski ministar unutarnjih poslova Sander Lleshaj podnio je ostavku u četvrtak nakon smrti mladića kojeg je ubila policija tokom policijskog sata uvedenog u sklopu borbe protiv novog korona virusa.

Sander Lleshaj je “podnio ostavku i ja sam je prihvatio”, izjavio je premijer Edi Rama na televiziji, prenije su agencije AFP i Hina.

U isto vrijeme, snage reda su koristile suzavac i vodene topove u rastjerivanju demonstranata koji su bacali kamenje i zapaljene predmete, prenosi agencija France presse. 

Nakon što su ih udaljili od ministarstva unutarnjih poslova i sjedišta vlade, male skupine demonstranata su se povukle u susjedne ulice. 

Demonstranti osuđuju smrt Klodiana Rashe, (25) kojeg je u utorak ubio policajac tokom policijskog sata uvedenog u sklopu borbe protiv pandemije novog korona virusa. Njegova porodica je rekla da je izašao kupiti cigarete. 

‘Pravda će biti izvršena’

Prema podacima ministarstva zdravstva, osam policajaca je ozlijeđeno, od kojih jedan teško, dok su dvojica demonstranata primljena na hitni odjel bolnice u Tirani nakon sukoba dan ranije između policije i demonstranata. 

“Pravda će biti izvršena”, obećao je premijer govoreći o “neoprostivoj fatalnoj epizodi”, za koju drži da ne odražava “raspoloženje policije”.

Policajac za kojeg se sumnja da je pucao je djelovao “neobjašnjivo i nerazumno”, dodao je. 

Ministarstvo unutarnjih poslova je pokrenulo istragu kako bi se odredile tačne okolnosti smrti. 

Osumnjičeni policajac je uhapšen. 

Vlasti su posljednjih sedmica ponovo uvele mjere ograničenja, među kojima i policijski sat.

U pandemiji je u zemlji s 2,8 miliona stanovnika umrlo 965 oboljelih.  

Izvor: Agencije