U Srbiji zabrana rada ugostiteljskim objektima vikendom

Restorani, kafići i barovi radit će svakog radnog dana do 17:00 sati (EPA)

U Srbiji bi od petka, 4. decembra, trebale na snagu stupiti nove epidemiološke mjere protiv širenja korona virusa, kojima će rad ugostiteljskih objekata i uslužnih djelatnosti biti skraćen do 17:00 sati, dok će vikendom biti uvedena zabrana rada, osim za prehrambrene prodavnice, koje će moći raditi svakog dana do 21:00 sat.

Mjere je predložio Krizni štab za borbu protiv korona virusa, Vlada Srbije trebala bi ih usvojiti u srijedu, dok bi njihova primjena počela od petka, prenosi Anadolija.

Samo će apoteke, dostava hrane i benzinske pumpe moći raditi neograničeno, svih sedam dana u sedmici.

Pozorišta i kina moći će raditi svakog dana do 17:00 sati, pa i vikendom, pijace će radnim danima raditi uobičajeno, a vikendom od 6:00 do 15:00 sati.

Još 8.000 zaraženih i 48 umrlih

Ugostiteljske i trgovačke firme, restorani, kafići i barovi, klubovi, tržni centri, igraonice, kladionice, prodavnice i svi drugi prodajni objekti, kozmetički i frizerski saloni, saloni ljepote, fitness centri, teretane i vježbaonice, spa centri i bazeni radit će svakog radnog dana do 17:00 sati, a vikendom, odnosno od petka u 17:00 sati do ponedjeljka u 5:00 sati ujutro, bit će uvedena zabrana rada.

Sada u zemlji ugostiteljski objekti i tržni centri rade do 18, a prodavnice do 21 sat, kao i drugi prodajni objekti, kozmetički, frizerski i saloni ljepote i teretane i vježbaonice, a koji se ne nalaze u sklopu tržnih centara.

U Srbiji je u posljednja 24 sata korona virusom zaraženo još 7.999 osoba, najviše u jednom danu od početka pandemije, a preminulo je još 48 pacijenata.

Izvor: Agencije