SIPA uhapsila tri osobe zbog sumnje u izborne prevare u Srebrenici

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i MUP-a Tuzlanskog kantona, na području Srebrenice i Tuzle lišili su slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom pripremanje krivičnog djela i krivičnim djelima falsifikovanje isprave, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i povreda biračkog prava, potvrdio je Feni glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Prema njegovim riječima, prilikom realizacije navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e su pretresli šest lokacija i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli više mobilnih telefona, rokovnika, kopije izvoda sa biračkih spiskova, pištolj i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

“Osumnjičene osobe su privedene u prostorije Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli i nad njima se vrši kriminalistička obrada” kazao je Miladinović. 

Prema pisanju bh. medija osumnjičene su osobe iz Općinskog odbora Socijaldemokratske partije BiH u Srebrenici – predsjednik Bego Bektić te Enver Hamzić i Muamer Sandžić.

Sumnja se da su nedozvoljeno koristili lične podatke bh. građana za glasanje putem pošte iz Srbije, te fiktivnim glasovima pogodovali kandidatu za načelnika Općine Srebrenica Mladenu Grujičiću, kao i Socijaldemokratskoj partiji BiH, piše portal Klix.ba.

Raspuštena Općinska organizacija SDP Srebrenica

Na osnovu informacija o tome da je Bektić učestvovao u malverzacijama u izbornom procesu u Srebrenici, čime je nepovratno narušio ugled SDP-a u Srebrenici, SDP BiH je na hitnoj telefonskoj sjednici donijelo odluku o raspuštanju Općinske organizacije SDP-a Srebrenica, kao i o isključenju iz partije predsjednika te organizacije Bege Bektića.

“Imajući u vidu činjenicu da je SDP BiH jedan od nosilaca aktivnosti na zaštiti integriteta izbornog procesa, da je predsjednik Općinskog odbora SDP-a Srebrenica Bego Bektić svojim djelovanjem grubo povrijedio Statut SDP BiH, prekršio odluke organa SDP BiH, da je osumnjičen za narušavanje i zloupotrebe u izbornom procesu, što je samim indicijama nanijelo nesagledivu političku štetu SDP BiH, da bi provođenje posebnog postupka samo dodatno nanosilo političku štetu SDP BiH i onome što zagovaramo i za šta se borimo, Predsjedništvo SDP BiH je donijelo Odluku o raspuštanju općinske organizacije SDP BiH u Srebrenici i svih njenih organa, te isključenju Bege Bektića iz članstva SDP BiH”, navedeno je u obrazloženju.

Također su pozvali Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine da poništi i ponovno raspiše izbore za načelnika Općine Srebrenica, ukoliko se utvrdi da je Mladen Grujičić glasove i eventualnu izbornu pobjedu osigurao izbornim manipulacijama.

Naglasili su apsolutnu podršku nadležnim organima u provođenju istrage i kažnjavanju svih onih koji su na bilo koji način malverzacijama, zloupotrebama i prevarama uticali na narušavanje integriteta izbornog procesa, bez obzira o kome se radilo, saopćeno iz SDP-a.

Po naredbi Tužilaštva BiH

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše pretrese se na području Tuzlanskog kantona i Srebrenice u vezi sa inkrimisanim aktivnostima povezanim sa proteklim lokalnim izborima u Srebrenici, prenosi Anadolija.

“U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na četiri lokacije na području Tuzlanskog kantona i Opštine Srebrenica, koje koriste tri osumnjičena lica zbog postojanja osnove sumnje u izvršenje krivičnog djela udruživanje radi izvršenja krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje isprave i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka. Navedena krivična djela propisana su krivičnim zakonima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske”, rekao je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

“Sve inkrimisane radnje su povezane sa proteklim izborima Srebrenica 2020. godine”, dodao je.

Naglasio je da s obzirom da aktivnosti na terenu još uvijek traju ne može iznositi više detalja.

Akcija se provodi po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Nezakonitosti koje se istražuju odnose se za izborni proces iz 2020. godine i navode o manipulacijama i nezakonitostima oko prijava građana za glasanje iz inozemstva. U interesu rada na predmetu više informacija u ovom trenutku ne možemo davati”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: Agencije