Hrvatska uvela nova ograničenja prelaska granice

Štab civilne zaštite u ponedjeljak je donio Odluku o privremenoj zabrani odnosno ograničavanju prelaska preko graničnih prelaza Hrvatske (EPA)

Za ulazak u Hrvatsku svi putnici moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili moraju u samoizolaciji u Hrvatskoj čekati rezultate testa, rekao je u utorak šef službe za susjedne države policijske Uprave za granicu Tomislav Kufner, prenosi agencija Hina.

„Nova odluka vrijedi za sve putnike, neovisno o državljanstvu, pa tako i za Hrvate koji se trenutno nalaze izvan zemlje“, rekao je Kufner za N1 i dodao kako je trenutno u Europskoj uniji samo jedan otok u Finskoj u epidemiološkoj „zelenoj zoni“.

Kufner je pojasnio da su izuzeci prekogranični radnici, zdravstveni radnici, studenti, stažisti, diplomate, putnici u tranzitu i radnici u saobraćajnom sektoru „koji po ulasku moraju biti samo 12 sati u Hrvatskoj ili prilikom izlaska ne smiju boraviti vani više od 12 sati“.

Dodao je kako će se omogućiti ulazak bez testiranja za osobe koje imaju neodgodive lične razloge poput smrtnih slučajeva i liječenja.

Odluka štaba Civilne zaštite

Štab civilne zaštite u ponedjeljak je donio Odluku o privremenoj zabrani odnosno ograničavanju prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske kojom su ulasci putnika, uz pojedine izuzetke, dozvoljeni samo uz predočenje negativnog PCR testa na COVID-19 ne starijeg od 48 sati.

O Odluci je na sjednici Vlade Hrvatske govorio ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

„Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU, s obzirom na incidenciju COVID-a 19, ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH. Međutim, činjenica da je u ovom trenutku jedino zeleno područje u EU otok Fasta u Finskoj. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se PCR testirati po dolasku u Hrvatsku i biti u samoizolaciji do prispijeća negativnog nalaza“, naveo je ministar.

Državljani trećih država koji dolaze s područja koja nisu u EU, uključujući i zemlje susjedstva, ne mogu prelaziti preko graničnih prijelaza RH, osim u slučaju nekoliko izuzetaka od kojih neke uključuju i posjedovanje negativnog PCR testa, naveo je Božinović.

Državljani EU koji dolaze s područja koja nisu u EU, uključujući i zemlje susjedstva, mogu prelaziti preko graničnih prijelaza RH uz negativan PCR test, a izuzetak su zdravstveni i pogranični radnici, učenici i studenti.

Izvor: Agencije