Krasniqi u Hagu: Nisam kriv ni za šta iz optužnice

Ništa nije tačno od onog što se tvrdi u optužnici i iznijet ću konkretne dokaze o tome, rekao je Jakub Krasniqi (EPA)
Ništa nije tačno od onog što se tvrdi u optužnici i iznijet ću konkretne dokaze o tome, rekao je Jakub Krasniqi (EPA)

Bivši oficir Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Jakub Krasniqi, optužen za zločine protiv čovječnosti nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji 1998. i 99. godine, izjavio je u ponedjeljak da se ne osjeća krivim u prvom pojavljivanju pred sudom u Hagu.

“Izjašnjavam se da nisam kriv… Nisam kriv ni za šta što se nalazi u potvrđenoj optužnici… Ništa nije tačno od onog što se tvrdi u optužnici i u narednim mjesecima ću iznijeti konkretne dokaze o tome… Nepravda prema meni je to što sjedim ovdje… Osjećam se nevino i nije mi jasno zašto sam doveden na sud”, rekao je Krasniqi (69), prenosi Beta.

U vrijeme obuhvaćeno optužnicom Krasniqi je bio glasnogovornik i zamjenik komandanta OVK-a, a od marta 1999. godine i glasnogovornik privremene vlade Kosova.

‘Zajedno bili oslobodilački poduhvat’

Kada mu je sudija za prethodni postupak Nicolas Guillou dao riječ, Krasniqi je kazao da “nikada ništa nije učinio protiv civila” i da “nije kriv ni za činjenje, ni za nečinjenje”.

“Bio sam u ratu, borili smo se protiv Srba, koji su počinili genocid na Kosovu. Nikad se ne bih prikrivao kao neko ko je počinio zločine. Politički sam se borio protiv Srbije i nikad nisam ništa učinio protiv civila… Tužilac nas je opisao kao udruženi zločinački poduhvat. Za mene i za naš narod je to uvreda”, kazao je Krasniqi.

Rekao je da su pripadnici OVK-a “podredili sebe da stvore državu, u saradnji sa SAD-om, Evropskom unijom i Ujedinjenim  narodioma”.

“Mi smo svi zajedno bili oslobodilački poduhvat stvaranja države, a udruženi zločinački poduhvat su činili srbijansko rukovodstvo u Beogradu i svi koji su ga podržavali”, dodao je.

Ponavljajući da mu je učinjena velika nepravda, Krasniqi je optužio sud za zločine OVK-a da je manje pravičan nego “kriminalni režim Jugoslavije, koji me je osudio 1979. i 1982. godine za čitanje knjiga i zato što sam bio protiv režima i govorio protiv njega”.

I Hashim Thaci danas pred sudom

Krasniqija je pred sudom, preko videoveze iz Malezije, zastupala advokatica Venkateswari Alagendra.

Zajedno s Hashimom Thacijem, Kadrijem Veselijem i Rexhepom Selimijem, Krasniqi je, u 10 tačaka, optužen za zločine tokom sukoba na Kosovu.

Prvo pojavljivanje Veselija pred sudom za zločine zakazano je za utorak, a Selimija za srijedu.

Donedavni predsjednik Kosova i jedan od čelnih ljudi bivše OVK-a Hashim Thaci pred sud će izaći kasnije u ponedjeljak, oko 15:00 sati.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO