Hashim Thaci ne osjeća se krivim po optužnici za ratne zločine

Thaci je prošli četvrtak podnio ostavku i najavio dobrovoljan odlazak u Haag zbog potvrđene optužnice Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine (EPA)
Thaci je prošli četvrtak podnio ostavku i najavio dobrovoljan odlazak u Haag zbog potvrđene optužnice Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine (EPA)

Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaci, koji se prvi put pojavio pred sucem u ponedjeljak otkako je pritvoren u Den Haagu, rekao je da se ne osjeća krivim po optužnici za ratne zločine.

Thaci je vodio borbe protiv srpskih snaga 1998-1999. kao zapovjednik  Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Optužnica od 10 tačaka tereti ga za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, prenosi Hina.

“…Optužnica je potpuno neosnovana i ne osjećam se krivim”, rekao je Thaci.

Njegov advokat David Hooper rekao je da će zatražiti da Thaci bude pušten na slobodu do suđenja.

Thaci je prošli četvrtak podnio ostavku i najavio dobrovoljan odlazak u Haag zbog potvrđene optužnice Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine. Na konferenciji za medije u Prištini kazao je kako je njegova ostavka bila nužna kako bi “zaštitio integritet države”.

Po dolasku u Haag je uhapšen i prevezen u pritvor Specijalnog suda za Kosovo.

Protiv njega i još trojice bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija, potvrđena je optužnica od 10 tačaka u kojoj se navodi da su optuženi za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina tokom rata za nezavisnost Kosova protiv srpskih snaga Slobodana Miloševića.

U optužnicu su uključena ubistva, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje.

Suđenje u Haagu

Prije Thacija, pred sudom se pojavio Jakub Krasniqi koji je izjavio da se ne osjeća krivim u prvom pojavljivanju pred sudom u Haagu.

Kadri Veseli i Rexhep Selimi pred sudom će se pojaviti u utorak u prijepodnevnom i poslijepodnevnom terminu.

Sva četverica se nalaze na jednoj optužnici Specijaliziranog tužioca Jacka Smitha i terete se za niz ratnih zločina, među kojima je gotovo 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, političkih protivnika….

Thaci je za prvog premijera Republike Kosovo izabran 2008. godine, a predsjednik je od 2016. godine.

Dužnost predsjednika Kosova će do izbora novog predsjednika preuzeti predsjednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani.

Veliki dio Kosovske javnosti protivi se Specijalnom sudu za Kosovo, a zapovjednike Oslobodilačke vojske Kosova, poput Thacija, smatraju herojima.

Izvor: Agencije


Povezane

Pripadnici Eulexa vrše pretres kuća bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thacija i čelnika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija. Thaci je jučer podnio ostavku nakon što je Specijalni sud u Hagu potvrdio optužnicu protiv njega i grupe čelnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Osumnjičeni se nalaze u pritvoru u Hagu, a optužnicom ih se tereti za niz ratnih […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO