Veseli i Selimi prvi put pred sudom 10. i 11. novembra

Potvrđena optužnica navodi da su Thaci, Veseli, Selimi i Krasniqi individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti (Arhiva)
Potvrđena optužnica navodi da su Thaci, Veseli, Selimi i Krasniqi individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti (Arhiva)

Specijalizirana vijeća Kosova saopćila su da će prvo pristupanje sudu Kadrija Veselija u sudnici u Hagu biti obavljeno u utorak, 10. novembra, u 15;00 sati, dok će se Rexhep Selimi prvi put pojaviti pred sudijom u srijedu, 11. novembra, u 11:00 sati.

Optužnica protiv dosadašnjeg lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija i zastupnika Pokreta Samoopredeljenje Rexhepa Selimija potvrđena je 26. oktobra, prenosi Anadolija.

Prvo pristupanje sudu Hashima Thacija u sudnici Specijaliziranih vijeća Kosova u Hagu obavit će se u ponedjeljak, 9. novembra, u 15:00 sati.

Istog dana, ali u 11:00 sati, prvi put će pred sudiju i Jakup Krasniqi.

Te sjednice suda bit će javne.

Razni vidovi krivične odgovornosti

Specijalizirano tužilaštvo je Thacija, Veselija i Rexhepija uhapsilo 5. novembra, a zatim su istog dana prebačeni u pritvorski objekat Specijaliziranih vijeća u Hagu.

Krasniqi je uhapšen i prebačen u Hag 4. novembra.

U optužnici se Veselji i Rexhepi, zajedno s Thacijem, predsjednikom Kosova u ostavci, i Krasniqijem, bivšim predsjednikom Skupštine Kosova, terete po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti prema međunarodnom pravu.

Potvrđena optužnica navodi da su Thaci, Veseli, Selimi i Krasniqi individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična djela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila dio raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO